Papa Francisc și-a exprimat sprijinul pentru uniunile civile între persoane de același sex pentru prima dată în calitate de pontif. S-a întâmplat în timpul unui interviu pentru filmul documentar „Francesco”, care a avut premiera miercuri, la Festivalul de Film de la Roma.
Francisc a susținut și anterior uniunile civile pentru cuplurile homosexuale ca alternativă la căsătoriile între persoane de același sex. Declarațiile le făcuse în timp ce slujea ca arhiepiscop de Buenos Aires, dar el nu și-a exprimat niciodată în mod public sprijinul asupra problemei în calitate de papă până la acest interviu.
„Minoritațile sexuale au și ele dreptul de a înființa o familie”, a spus Papa Francisc în film. „Sunt copii ai lui Dumnezeu. Ceea ce trebuie să avem este o lege a uniunii civile; în felul acesta toate aspectele sunt acoperite legal”.
Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței avea altă părere
Observațiile sunt o schimbare radicală față de modul de poziționare cunoscut al Vaticanului și al predecesorilor papi. În 2003, Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței (CDF) a relevat că „respectul pentru persoanele homosexuale nu poate duce în niciun fel la aprobarea comportamentului homosexual sau la recunoașterea legală a uniunilor homosexuale”, potrivit agenției de știri catolice.
În acest moment, CDF a mai spus că recunoașterea legală a uniunilor homosexuale sau tratarea lor ca pe căsătorii ar sprijini comportamentul deviant.
Papa, lăudat de iezuiți
Preotul iezuit care a fost în fruntea normalizării relației dintre minoritatile sexuale si biserică, Rev. James Martin, a lăudat comentariile papei ca fiind „un pas major în sprijinul bisericii pentru persoanele LGBT”.
„Discursul pozitiv al Papei despre uniunile civile trimite, de asemenea, un mesaj puternic în locurile în care Biserica s-a opus acestor abordări”, a spus Martin într-o declarație.
Producătorul a dat mită ca să poată face filmul
Filmul, regizat de Evgeny Afineevsky, acoperă problemele de care Papei Francisc îi pasă cel mai mult, inclusiv mediul, sărăcia, migrația, inegalitatea rasială și a veniturilor și persoanele cele mai afectate de discriminare.
De asemenea, conține interviuri cu oficiali din Vatican, refugiații cu care s-a întâlnit Francisc în unele dintre călătoriile sale în străinătate, prizonierii pe care i-a binecuvântat și unii dintre homosexuali cărora le-a slujit.
Pentru acest film, Afineevsky a avut un acces liber la cardinali, la arhivele televiziunii Vaticanului și la papa însuși. El a spus că și-a negociat calea prin persistență și „tratații” care au constat în ceaiuri provenite din Argentina și prăjituri Alfajores pe care le-a trimis papei prin intermediul unor argentinieni influenți aflați la Roma. „Când ești la Vatican, singura modalitate de a realiza ceva este să încalci regula și apoi să spui: „Îmi pare rău ”, a spus Afineevsky într-un interviu înainte de premieră filmului, notează Fox News.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Smiley s-a rugat la Dumnezeu pe Muntele Athos. Cum s-a schimbat viața lui de atunci
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook