Papa Francisc le-a cumpărat drone ucrainenilor. Nu a fost singura dată când s-a implicat în războiul Rusia-Ucraina

Cât timp a trăit, Papa Francisc a predicat mereu mila, precum și protejarea celor slabi. Politica sa a fost departe de a fi una conservatoare. A fost primul Papă latino-american, primul iezuit pe Scaunul Sfântului Petru și primul care și-a luat numele de la Sfântul Francisc de Assisi, simbolul sărăciei și al păcii. A lăsat în urmă multe fapte bune, iar de unele nu a știut nimeni până nu a murit.
Una dintre ele este implicarea lui directă în războiul Rusia-Ucraina, unde a intervenit direct, cu bani. La sfârșitul anului 2023, Papa Francisc a ajutat în secret la achiziționarea de drone pentru brigada 93 „Kholodnyi Yar” a armatei ucrainene.
La acea vreme, i s-a atribuit porecla „Moș Crăciun Secret”, iar ajutorul a devenit cunoscut abia după moartea sa, pe 21 aprilie. Informația este relatată de jurnalistul ucrainean Oleksandr Zinchenko, printr-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.
În decembrie 2023, a fost lansată o campanie de strângere de fonduri pentru luptătorii brigăzii 93 „Kholodnyi Yar”, care avansa destul de lent, motiv pentru care voluntarii erau îngrijorați că nu vor reuși să cumpere lucrurile necesare pentru sărbătorile de Anul Nou.
Atunci, Oleksandr Zinchenko a primit un telefon de la un confident al Papei, care i-a oferit ajutor.
„Totul s-a făcut cu știința și binecuvântarea Papei Francisc, în condiții de confidențialitate până la un anumit punct. Erau bani personali ai săi. Nu ai Vaticanului”, a subliniat jurnalistul.
Inițial, prin donații, au fost cumpărate două drone, dar ulterior Papa Francisc a plătit pentru o a treia, pe care voluntarii voiau să o numească în onoarea lui. Totuși, „s-a decis că cineva ar fi putut intui cine era finanțatorul”, așa că drona a fost numită „Santa”, iar proiectul caritabil a primit numele de „Secret Santa”.
„Când persoana de încredere care a donat banii va considera că este potrivit și oportun să comenteze public această poveste, o va face. Astăzi este o zi de doliu pentru o persoană dragă și un prieten apropiat. Așadar, vă rog cu respect să luați o pauză”, a transmis Zinchenko pe 21 aprilie, când a murit Papa Francisc.
În plus, jurnalistul a relatat despre „un alt caz” menționat în interviul lui Kirilo Budanov pentru Ukrainska Pravda din 24 octombrie 2022. Șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei a sugerat atunci participarea Papei la un schimb de prizonieri de război.
„Într-o întâlnire cu iezuiții, Papa a vorbit despre participarea sa regulată la schimburile de prizonieri de război. Francisc a spus aproape direct că s-a întâlnit cu dumneavoastră, iar surse apropiate Bisericii Catolice confirmă faptul că v-ați întâlnit cu Papa. Puteți să ne povestiți despre conversația dumneavoastră cu Papa Francisc?”, a fost întrebat atunci șeful Direcției Principale de Informații.
Budanov a răspuns că, în cadrul activității sale, vorbește cu multe persoane, inclusiv cu Vaticanul, dar că, deocamdată, nu poate dezvălui toate detaliile.
Pe 8 mai 2025, cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă, sub numele de Leon al XIV-lea, devenind primul pontif din Statele Unite. Rămâne de văzut dacă Papa Leo al XIV-lea va continua pe calea empatiei și implicării directe în problemele globale, trasată atât de atent de Papa Francisc.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook