Bilanțul este terifiant: nouă persoane au decedat până în acest moment, iar numărul răniților este aprope de 3000. Acest atac aduce în prim-plan un fapt de care nimeni nu era conștient până acum: tehnologia a ajuns până într-acolo încât aparatele de comunicație au devenit potențiale arme letale. Este nevoie doar de o comandă de la distanță pentru a le activa. Stațiile de emisie-recepție libaneze s-au dovedit mai periculoase decât dronele. Unele site-uri de presă occidentale le-au numit pagere, sunt însă surse specializate care vorbesc de mini stații de recepție.
Sute de stații radio au explodat simultan în Liban, marți, într-un atac aparent coordonat care a ucis nouă persoane și a rănit peste 2.700, au declarat oficialii din domeniul sănătății. Presa iraniană scrie că Mojtaba Amani, ambasadorul Iranului în Liban, a fost și el rănit în explozia din Beirut. Se spune că este „conștient și nu s-ar afla în pericol”.
Atacul a avut loc la o zi după ce liderii israelieni au avertizat că iau în considerare intensificarea campaniei lor militare împotriva Hezbollah.
Gruparea Hezbollah, aliată cu Iranul, sprijină mișcarea islamistă palestiniană Hamas în conflictul cu Israelul. De la începutul războiului din Gaza, din Liban au fost lansate numeroase atacuri cu rachete asupra teritoriului israelian.
Mii de victime au purtat asupra lor muniția, fără să știe
Hezbollah a declarat că stațiile de emisie-recepție care aparțineau membrilor săi au explodat dintr-o dată, și a acuzat Israelul că se află în spatele atacului. Armata israeliană a refuzat să comenteze.
Valul de explozii a lăsat mulți oameni din Beirut în stare de confuzie și șoc. Martorii au povestit că au văzut fum ieșind din buzunarele oamenilor, urmat de mici explozii care sunau ca focuri de artificii sau împușcături. Înregistrările amatorilor, difuzate la televiziunile libaneze, au arătat scene haotice în spitale, în timp ce pacienții răniți, cu mâini mutilate și arsuri, căutau tratament. S-au auzit sirene pe tot parcursul orașului, pe măsură ce ziua se încheia.
Detonarea stațiilor radio, comandată de la distanță
Exploziile par să fie cea mai recentă lovitură într-un conflict de 11 luni între Israel și Hezbollah, care a început în octombrie anul trecut, după ce Hezbollah a început să tragă asupra teritoriului israelian în solidaritate cu gruparea aliată, Hamas. Conflictul a rămas în mare parte limitat la schimburi de rachete și proiectile, dar de luni de zile, liderii de pe ambele părți au avertizat că acesta s-ar putea extinde într-un război care implică forțe terestre.
Detonarea stațiilor radio de marți, comandată de la distanță, devine cea mai mare breşă de securitate din ultimul an, a declarat un oficial al Hezbollah, sub rezerva anonimatului.
Aparatele conțineau explozibil
Cel puțin 8 persoane au fost ucise și peste 2.700 rănite când stațiile radio ale membrilor Hezbollah au explodat simultan. Aparatele conțineau PETN, unul dintre cei mai puternici explozivi.
PETN (Tetranitrat de pentaeritritol) este un explozibil extrem de sensibil și poate provoca daune devastatoare chiar și în cantități mici. Tetranitratul de pentaeritritol, cunoscut și sub denumirea de pentil, este foarte asemănător structural cu nitroglicerina. Este cunoscut faptul că o cantitate de doar 20 de grame de PETN poate declanșa explozii mortale.
Explozile, puse pe seama Israelului de către Hezbollah, au avut loc la ora 15:30, transmite Aljazeera.
Stațiile de recepție libaneze mai periculoase decât dronele
Un expert militar citat de BBC a explicat cum a fost posibil atacul simultan care a afectat mii de oameni. Dispozitivele de comunicație ar fi avut inserate mici cantități de explozibil. Sabotarea unui număr atât de mare de aparate a necesitat o capacitate considerabilă, atât din punct de vedere al spionajului, cât și din punct de vedere tehnic, menționează publicația britanică.
Detonarea stațiilor de emisie-recepție folosite de Hezbollah a avut loc prin intermediul unui semnal, sub forma unui mesaj text alfanumeric, care a armat explozibilele ascunse în interiorul aparatelor. Aceste stații radio, care fuseseră livrate recent și utilizate pentru comunicațiile interne ale grupării, în locul telefoanelor mobile, considerate nesigure din punctul de vedere al securității, conțineau mici cantități de exploziv militar, plasate într-o componentă electronică falsă. Odată ce primul dispozitiv a fost activat, acesta a declanșat explozibilul în toate stațiile de emisie-recepție din rețea, provocând explozii simultane.
Un amănunt demn de menționat este că aparatele au sunat înainte de a exploda, făcându-i pe membri Hezbollah să apropie privirea spre ecrane sau să le ia în mână dacă nu se aflau asupra lor.
Deși oficialii Israelului nu au făcut niciun comentariu despre acest incident, specialiștii în strategii de război susțin că în spatele acestui „cal troian modern” s-a aflat serviciul de inteligență Mossad.
Sursa foto: ata liban, captura video Aljazeera
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook