Betavolt, cu sediul la Beijing, a declarat că bateria sa nucleară este prima din lume care realizează miniaturizarea energiei atomice, plasând 63 de izotopi nucleari într-un modul mai mic decât o monedă. Produce energie 50 de ani.
Va fi produsă în masă pentru telefoane și drone
Compania a precizat că bateria de ultimă generație a intrat deja în etapa de testare pilot și că, în cele din urmă, va fi produsă în masă pentru aplicații comerciale precum telefoane și drone. „Bateriile cu energie atomică Betavolt pot satisface nevoile de alimentare cu energie de lungă durată în mai multe scenarii, cum ar fi industria aerospațială, echipamente de inteligență artificială, echipamente medicale, microprocesoare, senzori avansați, drone de mici dimensiuni și micro-roboți.
Această nouă inovație energetică va ajuta China să obțină un avantaj în noua rundă a revoluției tehnologice a IA”, a precizat firma într-un comunicat de presă.
Bateria măsoară măsoară 15x15x5 milimetri cubi
Bateria funcționează prin transformarea energiei eliberate de izotopii în descompunere în electricitate, printr-un proces care a fost explorat pentru prima dată în secolul XX. Căutarea miniaturizării și comercializării bateriilor nucleare a fost reluată în cadrul celui de-al 14-lea Plan cincinal al Chinei, menit să consolideze economia țării între 2021 și 2025, în timp ce instituții de cercetare din SUA și Europa lucrează, de asemenea, la dezvoltarea acestora.
Betavolt a declarat că prima sa baterie nucleară poate furniza 100 de microwați de putere și o tensiune de 3V, în timp ce măsoară 15x15x5 milimetri cubi, însă intenționează să producă o baterie cu o putere de 1 watt până în 2025.
Telefoane mobile care nu trebuie niciodată încărcate și drone care zboară non stop
Dimensiunile mici ale acestora înseamnă că ar putea fi folosite în serie pentru a produce mai multă energie, compania imaginând telefoane mobile care nu trebuie încărcate niciodată și drone care pot zbura la nesfârșit. Designul său stratificat înseamnă, de asemenea, că nu va lua foc și nu va exploda ca răspuns la o forță bruscă, susține Betavolt, fiind totodată capabilă să funcționeze la temperaturi cuprinse între -60C și 120C.
Nu are radiații externe
„Bateria de energie atomică dezvoltată de Betavolt este absolut sigură, nu are radiații externe și este potrivită pentru utilizarea în dispozitive medicale precum stimulatoare cardiace, inimi artificiale și cohlere în corpul uman. Bateriile cu energie atomică sunt ecologice. După perioada de dezintegrare, cei 63 de izotopi se transformă într-un izotop stabil al cuprului, care nu este radioactiv și nu reprezintă nicio amenințare sau poluare pentru mediu”, a mai transmis compania.
Oamenii de știință din Uniunea Sovietică și din Statele Unite au reușit să dezvolte această tehnologie pentru a o utiliza în nave spațiale, sisteme subacvatice și stații științifice la distanță, însă bateriile termonucleare erau nu doar costisitoare, ci și voluminoase.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook