Simona Ionescu / Redactor Șef

Parcare gratuită oriunde în România! Statul va implementa un permis special pentru românii care se înscriu în program

Parcare gratuită oriunde în România! Statul va implementa un permis special pentru românii care se înscriu în program
Numărul donatorilor de sânge din România a scăzut foarte mult în ultima perioadă, de aceea guvernanții s-au gândit să le ofere o facilitate importantă.

Potrivit unui proiect de lege aflat pe masa senatorilor, persoanele care vor dona sânge de două ori pe an vor putea să parcheze gratuit în orice oraș din țară.

Prin acest nou proiect se cere modificarea Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană. „Persoanele care donează sânge de cel puţin două ori în decursul unui an calendaristic beneficiază de parcare gratuită în cadrul parcărilor publice de pe teritoriul României, timp de un an de la data efectuării celei de-a doua donări”.

Dreptul la parcare gratuită se va prelungi ori de câte ori sunt îndeplinite condițiile pentru a dona sânge.  Măsura are nevoie de norme metodologice, ce urmează a fi elaborate de Ministerul Sănătății.

Ce beneficii au acum cei care donează sânge

Potrivit HG 1364/2006, în prezent donatorii de sânge primesc șapte tichete de masă pentru produse alimentare. De asemenea, aceștia au liber de la muncă în ziua donării și li se decontează transportul în comun între localități sau au 50% la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună.

Parcare gratuită pentru donatorii de sânge

„Rămase fără suficienţi donatori, spitalele din Bucureşti trebuie să solicite în fiecare lună sânge de la spitalele din alte judeţe ale României”

Conform inițiatorilor, “datele identificate plasează România la coada statisticilor privind numărul de donatori în lume. Rămase fără suficienţi donatori, spitalele din Bucureşti trebuie să solicite în fiecare lună sânge de la spitalele din alte judeţe ale României.

Aproximativ 4.500 de oameni donează sânge în fiecare lună în Capitală, dar ar fi nevoie de cel puţin 7.000 pentru a acoperi cererea de transfuzii de sânge. Cel puţin 1 milion de români sunt trataţi în fiecare an cu sânge donat”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre