Simona Ionescu / Redactor Șef

Părinții au pus bani în conturi, pentru copii, după ce statul a anunțat un program bancar „aproape ireal”

Părinții au pus bani în conturi, pentru copii, după ce statul a anunțat un program bancar „aproape ireal”
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu programul gROwth,este important de menționat că la 1.200 de lei depuși anual, statul mai vine cu 600 de lei. În plus, la soldul inițial (fără cei 600) se adaugă o dobândă de 3%. Acești bani pot fi accesați de copil după ce împlinește 18 ani.

Copiii pot câștiga bani frumoși, dacă părinții depun bani pentru ei la Trezorerie sau în bancă. Gestul însă este făcut de puțini români, deși contul individual de economii Junior Centenar funcționează din 2019.

Copiii din România au conturi deschis la Trezorerie. Deși programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” funcționează din 2019, aproximativ 2% din copiii din România aveau bani în ele anul trecut.

Câți bani pot câștiga copiii până la 18 ani, dacă părinții economisesc pentru ei. Care este cea mai avantajoasă variantă

Mulți depun în continuare doar bani în bănci, în conturi cu dobânzi foarte mici, deși poate ar fi fost mai bine să folosescă depozite pe care să le reînnoiască, ori o combinație de mai multe produse. Adică să fie creat un mic portofoliu.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu programul gROwth,este important de menționat că la 1.200 de lei depuși anual, statul mai vine cu 600 de lei. În plus, la soldul inițial (fără cei 600) se adaugă o dobândă de 3%. Acești bani pot fi accesați de copil după ce împlinește 18 ani.

La un calcul simplu, în această perioadă s-ar strânge aproape 35.300 lei (folosind dobânda compusă) și luând în considerare că nu se calculează cei 600 lei la sold.

Cei care pun deoparte pentru copii sume mai mari de 1.200 lei ar trebui să se gândească și la alte tipuri de produse, deoarece 3% la sold este puțin. Cei care o fac, în principiu depun doar 1.200 lei, datorită primei de 600 lei, iar restul în depozite, titluri de stat sau fonduri de investiții.

Dobânzi mici la bănci

Oferta băncilor pe zona de conturi de economii (pentru copii) nu este foarte bună. Nu a fost niciodată. Asta nu-i o noutate.

Bâncile oferă în zona de conturi de economii pentru copii o obândă anuală efectivă este de 1,3 – 4,7%.

La depozite, dobânzile au fost mereu mai mari, acum sunt între 6,8 – 9% (și DAE de 2-8%), depinde de bancă. La 1.200 de lei, de exemplu, după plata comisioanelor și impozitului pe venit vei lua după un an: 42- 97 lei.

Titlurile de stat, o variantă de luat în seamă

Titlurile de stat, cele prin Trezorerie ori de pe bursă (Fidelis), sunt și ele o variantă pe care merită să o luați în calcul. În teorie ar trebui ca în decembrie să fie lansate noi emisiuni Fidelis în lei și euro. Încă nu a sosit prospectul, deci nu știm ce dobânzi ar putea fi (subscrierea minimă la Fidelis este 5.000 de lei sau 1.000 euro, dar pot fi achiziționate ulterior din piață „la bucată”).

Totuși, pare să continue cu frecvență lunară programul Tezaur. În noiembrie, de exemplu, dobânzile sunt de 8,7% pe 1 an, și 9,15%/an pe 2 ani. Având în vedere că acest câștig nu se impozitează, la 1.200 lei, ar însemna un plus de 104,4 lei – 219,6 lei (după cei doi ani).

Piața de capital, doar pentru cei experimentați

Pentru câștiguri importante xistă piața de capital. Produsele sunt multe, de la fonduri de investiții, ETF-uri, direct la companii ori obligațiuni corporative, dar nu este bine să te apuci de asta dacă nu te pricepi ori nu vrei să înveți.

Așadar, o idee mai bună, pentru cei care pot economisi mai mult de 1.200 lei/an pentru copii, ar fi să meargă pe gROwth (pentru prima de 600 lei și 3%). Surplusul să-l învestească în alte tipuri de produse, cu un câștig mai mare, cum ar fi depozitele bancare, titluri de stat ori produse bursiere.

Foto: Twitter

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre