Simona Ionescu / Redactor Șef

Patriarhia a stabilit ziua judecății arhiepiscopului Teodosie pentru „tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii”

Patriarhia a stabilit ziua judecății arhiepiscopului Teodosie pentru „tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii”
ÎPS Teodosie a plecat azi în procesiune spre biserica cu hramul Sfântului Haralambie din Constanța cu caleașca. Pe de altă parte, Patriarhia Română a anunșat data când, în Sinod, se va discuta cazul arhiepiscopului Tomisului, pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii”.

Anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Haralambie, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului i-a chemat alături de el pe ÎPS Iacov, Mitropolit de Mytilene, Grecia și pe PS Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria.

Tot azi, credincioși din județul Constanța au organizat un protest pentru a-l sprijini pe ÎPS Teodosie în demersul său privind ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, cerere respinsă din anul 2003 de Sfântul Sinod. Chiar dacă, după ce Patriarhia a anunțat aseară că ÎPS Teodosie își depășește atribuțiile, iar acesta a cerut enoriașilor să renunțe la miting, totuși la orele prânzului oamenii protestau în stradă.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române  a anunțat că se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie, conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Știrea inițială: Patriarhia Română a luat atitudine. IPS Teodosie, la judecata Sfântului Sinod

Reacția Patriahiei Române după ultima declarație a Arhiepiscopul Tomisului a venit la  mai puțin de 24 de ore. IPS Teodosie va ajunge la judecata Sfântului Sinod.

Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod anunță că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei, difuzat vineri.

Cu o zi în urmă, IPS Teodosie și-a spus părerea la un post de radio față de bărbații care se căsătoresc cu o femeie divorțată, punctând faptul că acesta reprezintă un adulter. Prelatul a declarat și că preotul trebuie să fie informat cum au decurs lucrurile între soții divorțați. În cazul în care femeia care a fost cea care a depus divorțul, atunci  „cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”.

Conform comunicatului „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

Cei care fumează să fie opriți de la sfânta împărtășanie

Recent, IPS Teodosie s-a legat și de persoanele care fumează precizând că aceștia ar trebui să nu primească sfânta împărtășanie.

IPS Teodosie, chemat la judecata Sfântului Sinod

Și la fel să se întâmple și cu cei care trăiesc în concubinaj. Pentru că ar încălca Canoanele Bisericești. Dar aceasta este doar părerea lui Teodosie, pentru că alți slujitori ai bisericii consideră că odată ce omul s-a spovedit și s-a împărtășit, se va întoarce la credință și va renunța la lucrurile necurate.

Acuzat de cumpărare de influență

Vineri, 09.02.204, IPS Teodosie a fost în fața magistraților într-un dosar în care acesta vrea să-i interzică unui jurnalist să mai scrie ceva despre el. Numele său se află și într-un dosar deschis de DNA în care e urmărit penal, fiind cauzat de cumpărare de influență. Arhiepiscopul Tomisului a ajuns prima dată la  DNA Constanța în ianuarie anul acesta, pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile în acest dosar.

IPS Teodosie a fost pus sub acuzare în luna mai 2023 de procurorii anticorupție. Aceștia susțin că i-ar fi promis unui om de afaceri peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre