Simona Ionescu / Redactor Șef

Peste 150 de morți la Seul, striviți de publicul care dorea să vadă o vedetă. E una dintre cele mai absurde și șocante tragedii din istorie

Peste 150 de morți la Seul, striviți de publicul care dorea să vadă o vedetă. E una dintre cele mai absurde și șocante tragedii din istorie
Cel puțin 19 străini se numără printre cei peste 150 de morți în urma unei busculade petrecută la petrecerea de Halloween din Seul. La evenimentul de stradă au participiat peste 100.000 de persoane.

Seul, Halloween. Imaginile care circulă acum pe tot globul arată tineri neajutorați care se sufocă, prinși în aglomerația provocată de mii de persoane care au încercat să ajungă la bar „pentru a vedea o celebritate locală”.

100.000 de persoane se adunaseră în Itaewon pentru a participa la Festivalul de Halloween 2022 al orașului, primul festival major aprobat în Seul după Covid. Totul s-a transformat în tragedie după ora locală 22.

Zeci de persoane au intrat în stop cardiac și au murit la fața locului, sufocați și călcați în picioare pe o străduță îngustă unde se afla un bar. Fotografiile de la fața locului au arătat cel puțin 25 de cadavre care zac pe jos pe străzile din Seul, ascunse sub pături galbene. A fost fotografiat, de asemenea, un rând separat de cadavre acoperite cu pături albastre.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat duminică dimineață că această debandadă mortală „nu ar fi trebuit să se întâmple”, promițând să ‘investigheze amănunțit’ incidentul și să se asigure că acesta nu se va mai putea repeta niciodată.

Se știe că cel puțin 149 de persoane au murit, iar alte 150 de persoane au fost rănite în urma ciocnirii. Zeci de persoane ar fi în stare critică la spital.

Potrivit echipelor locale de intervenție de urgență, multe dintre victime erau femei în vârstă de 20 de ani, iar cele mai multe erau adolescente. O morgă improvizată a fost amenajată într-o clădire adiacentă din cauza numărului mare de cadavre.

Oficialii au adăugat că se crede că oamenii au fost striviți după ce o mulțime mare a început să se împingă înainte pe o alee îngustă din apropierea hotelului Hamilton din Seul, după ce au auzit zvonuri că o celebritate se afla în apropiere.

Zeci de persoane au fost resuscitate pe străzile din Itaewon, în timp ce multe altele au fost duse la spitale din apropiere.

Un martor a descris magnitudinea busculadei: „Oamenii erau suprapuși unii peste alții, ca într-un mormânt. Unii își pierdeau treptat cunoștința, în timp ce unii păreau morți în acel moment’.

Fotografiile și videoclipurile de pe rețelele de socializare arată scene îngrozitoare de panică în urma strivirii și eforturile disperate ale oamenilor de a scăpa din strâmtoare.

O înregistrare video arată zeci de persoane care se luptă să respire și să rămână în picioare în mulțime, în timp ce salvatorii încearcă să îi scoată din mulțime pe cei care au cea mai mare nevoie de asistență medicală.

Peste 1.700 de medici și paramedici au fost chemați din toată Coreea de Sud pentru a răspunde la unul dintre cele mai mortale evenimente de mulțime din istoria recentă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre