Rusia a „reținut” cel puțin 6.000 de copii ucraineni în diferite locații pentru a-i „reeduca politic”, susține un raport susținut de SUA și realizat de Universitatea Yale
Potrivit afirmațiilor dintr-un raport susținut de SUA, peste 6.000 de copii ucraineni sunt reținuți în Crimeea, precum și în alte părți ale Rusiei, cu scopul principal de a-i „reeduca politic”.
Acest lucru a fost identificat de cercetătorii de la Universitatea Yale, care susțin că au identificat cel puțin 43 de tabere, împreună cu alte facilități, unde sunt ținuți mii de copii din Ucraina.
De asemenea, raportul afirmă că aceștia sunt deținuți ca parte a unei „rețele sistematice la scară largă, operată de Moscova de la invazia Ucrainei din 2022, din februarie 2022”.
„Scopul principal al instalațiilor din taberele pe care le-am identificat pare a fi reeducarea politică”, a declarat Nathaniel Raymond, unul dintre cercetătorii raportului, citat de Reuters.
În baza constatărilor din teren, evidențiate în raportul dat, „copiii au fost incluși printre cei cu părinți sau cu tutelă familială clară, cei considerați orfani de Rusia, alții care se aflau în grija instituțiilor de stat ucrainene înainte de invazie și cei a căror custodie era neclară sau incertă din cauza războiului”.
Cel mai tânăr copil ținut în programul rusesc avea doar patru luni
Raportul mai precizează că unii copii au fost, de asemenea, adoptați de familii rusești sau au fost mutați în centre de plasament. Cercetările au arătat, de asemenea, că în acest context nefericit cel mai tânăr copil ținut în programul rusesc avea doar patru luni.
Raymond a adăugat, de asemenea, că „unele tabere ofereau pregătire militară unor copii de doar 14 ani”, dar a precizat că, până în prezent, nu au fost găsite dovezi care să sugereze că copiii pregătiți au fost trimiși să lupte în război.
În urma publicării raportului, Ambasada rusă de la Washington a emis, la rândul ei, o declarație în care se arată că „Rusia acceptă copiii care au fost forțați să fugă din Ucraina”.
În mesajul ambasadei ruse se mai arată: „Facem tot posibilul să păstrăm persoanele minore în familii, iar în cazurile de absență sau deces al părinților și al rudelor – să transferăm orfanii sub tutelă”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook