Simona Ionescu / Redactor Șef

Peșteră de gheață prăbușită peste turiști. O persoană a murit și două sunt date dispărute

Peșteră de gheață prăbușită peste turiști. O persoană a murit și două sunt date dispărute
Un turist a murit și doi au fost dați dispăruți după prăbușirea bruscă a unei peșteri de gheață în timpul unei excursii pe ghețarul Breidamerkurjökull. Accidentul s-a produs duminică, 25 august. Salvatorii caută în continuare turiștii dispăruți.

Salvatorii caută turiștii dispăruți în urma accidentului de duminică, 25 august, de pe ghețarul Breidamerkurjökull. În urma prăbușirii unei peșteri de gheață în timpul unei excursii de grup în Islanda, două persoane au fost dispărute și un turist a murit.

Un grup format din 25 de persoane au vizitat ghețarul Breidamerkurjökull

Duminică, 25 august, poliție locală Lögreglan a Suourlandi a confirmat că un grup de 25 de persoane de mai multe naționalități au vizitat ghețarul Breidamerkurjökull când o peșteră de gheață s-a prăbușit.

„Un număr mare de salvatori și respondenți au participat la operațiune”, se arată într-o postare pe Facebook.

Condițiile erau „dificile”, iar căutările au fost amânate până luni dimineață. Tot în postare se arată că o persoană care a fost grav rănită a fost transportată cu elicopterul la Spitalul Universitar Landspitali. Din nefericire, o altă persoană a fost declarată moartă la fața locului.

„Condițiile sunt foarte dificile pe teren”

O postare anterioară pe Facebook a confirmat că poliția a primit apelul cu puțin timp înainte de ora 15.00, ora locală, și că grupul se afla cu un ghid turistic.

„Alte persoane care se aflau în grup nu au fost rănite și sunt duse la un centru de ajutor în masă. Operațiunile de salvare sunt efectuate la fața locului”, se arată în postarea tradusă.

Șeful poliției locale, Sveinn Kristján Rúnarsson, a declarat, potrivit BBC că „este greu să aduci echipamente acolo. Condițiile sunt foarte dificile pe teren. Este rău. Totul se face manual”. Cu toate acestea, nu au existat semne care să arate că turul turiștilor nu ar fi trebuit să aibă loc și că vremea era „bună”.

„Întotdeauna este posibil să fii ghinionist”

Un turist a murit și doi au fost dați dispăruți după prăbușirea bruscă a unei peșteri de gheață în timpul unei excursii pe ghețarul Breidamerkurjökull

„Sunt ghizi montani experimentați și puternici care conduc aceste excursii. Întotdeauna este posibil să fii ghinionist. Am încredere în acești oameni pentru a evalua situația – când este sigur sau nu este sigur să mergi, iar de-a lungul timpului s-a făcut treabă bună acolo. Dar orice se poate întâmpla”, a mai spus Rúnarsson, potrivit BBC.

Limba ghețarului este una dintre cele mai mari din Islanda

Potrivit Serviciului național de radiodifuziune islandez (RÚV), un turist care nu a dorit să fie numit, a declarat că peștera avea o adâncime de aproximativ 3-5 metri. Acesta a spus că grupul său a auzit că ceva s-a prăbușit la aproximativ 10 minute după ce au plecat, dar nu au văzut mai multe despre incident până când nu s-au întors la hotel.

Salvatorii au „căutat persoanele dispărute fără mașini, deoarece acestea nu pot fi folosite”. Conform US Geological Survey, limba ghețarului este „una dintre cele mai mari din Islanda și curge din Vatnajökull”, care este „cel mai mare ghețar din țară”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre