Simona Ionescu / Redactor Șef

Ritualul antic din peșteră de acum 10.000 de ani ar putea fi cel mai vechi din lume. Ce spun oamenii de știință

Ritualul antic din peșteră de acum 10.000 de ani ar putea fi cel mai vechi din lume. Ce spun oamenii de știință
În rămășițele carbonizate ale focurilor care au ars în urmă cu peste 10.000 de ani, arheologii au găsit dovezi ale ceea ce ar putea fi cel mai vechi ritual continuu. A fost împărtășit de generații de indigeni australieni de la sfârșitul ultimei ere glaciare până în prezent. Oamenii de știință dau lămuriri.

Peșterile de la poalele Alpilor Australieni nu erau folosite de poporul GunaiKurnai ca adăpost, ci ca refugii izolate pentru practicanții de magie cunoscuți sub numele de mulla-mullung. În acest loc s-a făcut cel mai vechi ritual din lume, spun oamenii de știință.

Vindecători de vrăji

Etnografii au documentat aceste practici în anii 1800, însă arheologii care au inspectat peșterile în anii 1970 le-au trecut cu vederea, deoarece ritualurile magice nu se potriveau cu interpretările lor preponderent laice ale peșterilor ca locuri de gătit și de dormit.

Acum, o echipă de arheologi care lucrează cu poporul GunaiKurnai a dezgropat și a descris două șeminee miniaturale înconjurate de roci calcaroase și conținând fiecare un singur băț de lemn de Casuarina fără ramuri laterale și uns cu țesut gras.

Relatările etnografice din Australia din secolul al XIX-lea descriu aceste ritualuri, desfășurate în peșteri de un „doctor” apreciat, departe de restul comunității. Unele relatări europene descriu rolul de „vrăjitor” sau „vindecător … de vrăji”, descriind obiecte tăiate sau atinse de victima vizată care erau atașate de o bucată de lemn și arse pentru scurt timp cu grăsime umană sau animală.

Șemineele au fost construite și utilizate la 1.000 de ani distanță

S-a descoperit cel mai vechi ritual din lume. Sursă foto: www.sciencealert.com

Arheologul Bruno David de la Universitatea Monash, GunaiKurnai Russell Mullett și colegii lor au descoperit acum dovezi ale acestei practici, adânc în Peștera Cloggs. Se crede că șemineele din peșteră au fost îngropate rapid, la scurt timp după ce au fost folosite ultima dată, de sedimente care datează de acum 10.000-12.000 de ani, de la sfârșitul ultimei glaciațiuni și începutul Holocenului, actuala epocă geologică.

Mai mult, cele două șeminee sunt aproape identice, însă datarea realizată de echipă sugerează că au fost construite și utilizate la 1.000 de ani distanță. Cele două șeminee, care măsoară 15-20 de centimetri în diametru conțin depuneri de cenușă și un singur băț de lemn tăiat.

Căminele și uneltele de lemn au fost păstrate departe de ochii lumii timp de milenii

Excavate în 2020 cu permisiunea și ajutorul bătrânilor aborigeni GunaiKurnai, căminele și uneltele de lemn, care s-ar fi degradat dacă ar fi fost expuse, au fost păstrate departe de ochii lumii timp de milenii. Acest lucru face puțin probabil ca rămășițele abandonate ale ritualului să nu fi putut fi văzute și copiate de noii veniți în peșteră, susținând afirmațiile că tradițiile poporului GunaiKurnai au fost împărtășite oral timp de cel puțin 10.000 de ani.

„Suita de factori care au contribuit la supraviețuirea ambelor cămine și a artefactelor lor din lemn oferă o perspectivă de neegalat asupra rezistenței tradițiilor narative GunaiKurnai. Aceste constatări nu se referă la memoria practicilor ancestrale, ci la transmiterea cunoștințelor într-o formă practic neschimbată, de la o generație la alta, pe parcursul a aproximativ 500 de generații”, au spus oamenii de știință.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri