Descoperire uluitoare a oamenilor de știință. Sub podeaua pavată a unei piețe ce fusese teren pentru jocul de baseball mayaș, arheologii au identificat plante folosite pentru ritualuri. Aceste plante au proprietăți medicinale și sunt asociate cu utilizarea religioasă. Oamenii de știință vorbesc și de o plantă cu efecte halucinogene cunoscute, a cărei utilizare nu a mai fost observată anterior în contexte mayașe.
Descoperire extraordinară: o ofrandă pentru a chema norocul
Această descoperire, spune o echipă de arheologi din SUA, Canada și Mexic provine probabil de la un ritual de binecuvântare a curții în timpul construcției, o ofrandă pentru a chema norocul. „Când ridicau o nouă clădire, ei cereau bunăvoința zeilor pentru a-i proteja pe cei care o locuiau. Unii oameni îl numesc un «ritual de înnobilare», pentru a obține o binecuvântare de la zei și pentru a-i liniști”, spune arheologul David Lentz de la Universitatea din Cincinnati, primul autor al lucrării.
Teren de baseball
Descoperirea a fost făcută în Yaxnohcah, actualul Campeche, Mexic, un oraș mayaș antic care a prosperat între aproximativ 1.000 î.Hr. și 200 d.Hr. Acolo, săpăturile au scos la iveală o piață proeminentă, despre care arheologii au stabilit că era un teren de baseball. Jocurile cu mingea constituiau o parte foarte importantă a societății mayașe și nu un sport, așa cum este considerat astăzi.
Jocul de minge era un act religios, unul care îi venerau pe zeii și eroii mayași, arătând devotamentul față de zeii lor. „Astăzi ne gândim la terenurile de baseball ca la un loc de divertisment. Nu era așa pentru vechii mayași. Terenurile ocupau spații imobiliare de primă mână în centrul ceremonial. Erau o parte fundamentală a orașului”, spune Lentz.
O concentrație mare de plante importante pentru mayași
Terenul de baseball de la Yaxnohcah a fost descoperit pe o platformă de piatră cunoscută sub numele de complexul Helena. Aceasta a fost folosită cu ceva timp înainte ca terenul de baseball să fie adăugat, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Atunci când se făceau adăugiri la astfel de platforme, era obișnuit să se facă o ofrandă pentru a binecuvânta locul și modificarea.
Cercetătorii efectuau cercetări pe teren în acest loc când au găsit urme de materie organică ce fusese îngropată sub patru niveluri de piatră pavată și care, astfel, a rămas relativ conservată de la construirea curții. A fost imposibil de spus ce se afla în materia degradată doar privindu-o, dar tehnicile de secvențiere a ADN-ului antic au fost mai mult decât potrivite pentru a scoate adevărul la iveală. Când cercetătorii au studiat sedimentele, au descoperit o concentrație mare de material provenit de la plante care erau importante pentru mayași.
Viță de vie cu proprietăți halucinogene
Printre cele aproximativ 15 specii de plante, cercetătorii au găsit Ipomoea corymbosa (xtabentun în limba maya), o viță de vie cu flori cățărătoare, asemănătoare cu gloria dimineții, cu proprietăți halucinogene. De asemenea, au găsit ardei iuți, care erau folosiți în scopuri medicale și culinare, precum și Hampea trilobata, un copac ale cărui frunze erau utilizate pentru a înfășura pachete de alimente, iar scoarța folosea pentru a confecționa sfoară pentru coșuri.
Nu în ultimul rând s-a găsit și Oxandra lanceolata, o altă plantă medicinală. „Aceste patru plante care au o importanță culturală cunoscută pentru mayași au fost găsite într-un eșantion concentrat”, explică botanistul Eric Tepe de la Universitatea din Cincinnati. Plantele au fost așezate ca într-un mănunchi.
„Mayașii plasau mănunchiuri de plante vindecătoare sub podele”
Nu se știe ce anume presupunea acest ritual. Este posibil să fi avut legătură cu vindecarea sau cu transformarea unui spațiu domestic într-un spațiu ceremonial. „După cum am văzut, se știe că mayașii plasau mănunchiuri de plante vindecătoare sub podele, ca măsură de protecție pentru a alunga cauzele externe ale bolilor. O posibilitate și mai mare este că acest lucru făcea parte dintr-un ritual menit să îi facă pe zei să le dea binecuvântările.”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook