Simona Ionescu / Redactor Șef

Piedone ar putea scăpa mai ușor în dosarul ”Colectiv”. Ce au decis judecătorii

Piedone ar putea scăpa mai ușor în dosarul ”Colectiv”. Ce au decis judecătorii
O parte dintre inculpații din dosarul ”Colectiv” ar putea scăpa cu pedepse mai mici. Judecătorii au schimbat încadrarea faptelor, inclusiv în cazul primarului Cristian Popescu-Piedone.

Pe 30 octombrie 2015 a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din țara noastră, incendiul de la clubul ”Colectiv”. De atunci, cazul se tot judecă. Acum un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să schimbe încadrarea celor acuzați de tragedie.

Piedone ar putea scăpa mai ușor în dosarul ”Colectiv

Primarul Cristian Popescu-Piedone și alți inculpați în dosarul ”Colectiv” au primit miercuri, 3 noiembrie, o veste de la judecători. Un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să schimbe încadrarea celor acuzați de tragedie.

Cei trei judecători, a decis miercuri, 3 noiembrie, să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu. Aceasta au fost acuzaţile pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”. Printre beneficiarii acestei decizii este și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

Instanţa a admis parţial schimbarea încadrării juridice a faptelor. A eliminat aplicarea art. 309 Cod penal (Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave), în raport cu infracţiunea de abuz în serviciu. Pentru această acuzație Piedone a primit la instanţa de fond o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel

„În baza art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone din infracţiunile de abuz în serviciu şi abuz în serviciu în infracţiunile de abuz în serviciu”, se arată în decizia instanţei.

Instanţa a eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu şi în cazul funcţionarelor de la Primăria Sectorului 4 inculpate în dosar, precum şi pentru cei doi pompieri.

Însă, nu a fost schimbată încadrarea juridică din abuz în serviciu, în neglijenţă în serviciu.

De menţionat că supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor. Aceștia susțin că ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise”.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 noiembrie.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie. Însă completul de judecată a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”, ținând cont de legislația privind autorizațiile și care opera la data tragediei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre