Proprietara unei case de vacanță din Jökulfjörður, în Fiordurile de Vest, Islanda, a rămas uimită când a văzut că un urs polar dă târcoale locației.
Au fost trimise la fața locului un elicopter
Femeia a sunat la poliția din Ísafjörður, care a confirmat această informație și le-a cerut oamenilor din zonă să fie vigilenți și să rămână în casă.
„Trimitem personal cu elicopterul și nava în acest moment”, a mărturisit Hlynur Snorrason, șeful poliției din Ísafjörður. După ce au avut consultări cu Agenția islandeză a Mediului, au fost mobilizate de poliție un elicopter ce aparține Pazei de Coastă și un vapor de salvare.
„Locuitorii sunt îndemnați să rămână înăuntru și în siguranță până la noi ordine”
„Intenţia este de a asigura securitatea persoanelor care se puteau afla în zonă. Locuitorii din regiune sunt îndemnaţi să rămână înăuntru şi în siguranţă până la noi ordine”, a cerut poliţia. Pericolul a fost îndepărtat, pentru că oamenii legii au ucis ursul polar.
Nu a fost observată prezența altor urși polari
„Echipajul elicopterului Pazei de Coastă şi cei doi poliţişti care s-au dus la faţa locului au efectuat un zbor de supraveghere deasupra zonei, fără să observe prezenţa altor urşi polari”, a anunţat poliţia în postarea făcută pe contul de Facebook.
În anul 2016, o ursoaică din aceeași specie a fost văzută la aproximativ 40 de kilometri de satul Sauðárkrókur, în nordul Islandei. Animalul a fost ucis.
Urșii polari se confruntă cu mai multe amenințări decât schimbările climatice
Deși schimbările climatice rămân cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii ursului polar, aceasta nu este singura care îi poate distruge. Industria petrolului și a gazelor își îndreaptă privirile spre zona arctică și, odată cu aceasta, apar riscurile potențiale de distrugere a habitatului în urma lucrărilor de explorare petrolieră.
Contactul cu deversările de petrol poate reduce efectul izolator al blănii unui urs, care trebuie să folosească mai multă energie pentru a se încălzi, și îl poate otrăvi dacă este ingerat.
Urșii polari pot fi, de asemenea, expuși la substanțe chimice toxice, cum ar fi pesticidele, prin intermediul prăzii lor, ceea ce poate afecta funcționarea biologică și capacitatea sa de reproducere.
Topirea gheții marine ca urmare a schimbărilor climatice a sporit conflictele dintre oameni și urșii polari, atunci când animalele, înfometate, caută hrană în timpul verii.
Sursă foto: icelandmonitor.mbl.is
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook