Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericol imens, au evacuat orașul. Islanda a declarat stare de urgență înaintea erupției vulcanului

Pericol imens, au evacuat orașul. Islanda a declarat stare de urgență înaintea erupției vulcanului
După ce vulcanul Etna din Sicilia a erupt în urmă cu trei zile, Islanda se confruntă cu un pericol iminent, produs tot de un vulcan. Pământul deja se cutremură, se umflă. Un oraș islandez, în care locuiesc mii de persoane, în apropiere de capitala Reykjavik, ar putea fi grav afectat de vulcanul care se așteaptă să erupă în câteva ore sau zile, au declarat sâmbătă experții. A fost declarată stare de urgență.

Autoritățile islandeze au finalizat evacuarea a 3.000 de locuitori ai unui oraș din sud-vestul Islandei, din cauza temerilor legate de o erupție vulcanică, după o serie de cutremure și dovezi ale răspândirii magmei în subteran. A fost declarată stare de urgență.

Potrivit informațiilor oferite de Biroul meteorologic islandez (IMO) există un risc „considerabil” de erupție în peninsula Reykjanes, deoarece dimensiunea intruziunii magmatice subterane și viteza cu care se deplasează este de câteva ori mai mare decât cea măsurată anterior în zonă.

„Nu cred că mai este mult până la o erupție, câteva ore sau câteva zile. Probabilitatea unei erupții a crescut semnificativ”, a declarat Thorvaldur Thordarson, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, pentru postul public de televiziune RUV.

În pământ cu o lungime de 500-750 de metri

În ultimii ani, în regiunea Reykjanes au avut loc mai multe erupții în zone nepopulate, dar se crede că focarul actual reprezintă un risc imediat pentru oraș, au declarat autoritățile. Joi, stațiunii geotermale Blue Lagoon, una dintre principalele atracții turistice ale țării. Reykjanes este un punct vulcanic și seismic fierbinte la sud-vest de capitala Reykjavik.

În martie 2021, fântâni de lavă au erupt în mod spectaculos dintr-o fisură în pământ cu o lungime de 500-750 de metri în sistemul vulcanic Fagradalsfjall din regiune. Activitatea vulcanică din zonă a continuat timp de șase luni în acel an, determinând mii de islandezi și turiști să viziteze locul.

Cu câteva zile în urmă a erupt și vulcanul Etna

În august 2022, o erupție de trei săptămâni a avut loc în aceeași zonă, urmată de o alta în luna iulie a acestui an. Sistemul Fagradalsfjall, care are o lățime de aproximativ 6 km și o lungime de 19 km, a rămas inactiv timp de peste 6.000 de ani înainte de erupțiile recente.

A erupt și vulcanul Etna

Vulcanul Etna a dat semne de agitație maximă pe  12 noiembrie, începând cu ora 15.00. Două ore mai târziu a început să erupă. În afară de fântânile de lavă și de inevitabila cenușă care a căzut pe orașele de coastă dintre Acireale și Giarre, Etna a produs mai multe ore de bubuituri și cutremure puternice. Erupția a început să se calmeze după ora 19.00, dar nimeni nu știe ce se va întâmpla, de aceea vulcanologii lucrează deja pentru a urmări pas cu pas evoluția evenimentului.

Turiștii, care au început să coboare de pe cărările Etnei după-amiază, au urcat din nou sau s-au oprit în punctele panoramice pentru a se bucura de spectacol. Iar localnicii se gândesc deja la aspectele practice, și nu întotdeauna vesele, ale unei erupții. Dar cu siguranță spectacolul este incontestabil… și poate că unii speră că va mai dura puțin. Poate până când norii de furtună care se învârt deasupra vulcanului se vor muta, clarificând, de asemenea, dacă și unde s-a produs un nou flux de lavă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre