Odată cu trecerea la ora de vară, care va avea loc în noaptea de 30 martie spre 31 martie zilele vor începe să devină mai lungi, iar nopțile să se scurteze. Organismul poate fi dat peste cap.
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932, dar între anii 1943-1979 această practică nu a avut loc. România a trecut din nou la ora de vară, aliniindu-se țărilor europene în anul 1997, iar acest lucru este valabil și în acest moment.
Cum ne va fi afectat organismul
Diferența de o oră poate afecta ritmurile circadiene, adică ciclurile normale de 24 de ore ale organismului care reglează activități importante precum alimentația, starea de spirit și somnul. „Această schimbare de o oră poate părea puțin, dar poate face ravagii pe termen scurt asupra bunăstării mentale și fizice a oamenilor”, susține dr. Charles Czeisler, profesor la Divizia de medicină a somnului de la Harvard Medical School. Persoanele care se confruntă cu perturbarea somnului se pot simți epuizate, somnoroase și mai puțin concentrate.
Resetarea ritmurilor circadiene
Pentru că vom dormi mai puțin odată cu schimbarea, ora de vară poate agrava tulburări precum anxietatea, depresia și tulburarea afectivă sezonieră. Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie care apare odată cu schimbarea anotimpurilor. Trecerea de la iarnă la primăvară poate declanșa probleme de sănătate mintală pentru multe persoane în lunile de primăvară și vară.
Cum afectează creierul schimbarea orei
Este posibil chiar să vă confruntați cu privarea de somn în primele zile de la schimbarea orei. Potrivit unui studiu realizat de Academia Americană de Medicină a Somnului, oamenii dorm cu 40 de minute mai puțin în zilele de luni după schimbarea orei, decât în celelalte nopți ale anului.
Cum să vă adaptați organismul la o schimbare de oră
Deși unele cazuri de tulburare afectivă sezonieră și depresie pot necesita terapie și medicamente, cazurile mai ușoare pot fi remediate cu alternative naturale. Cum vă puteți îmbunătăți obiceiurile de somn? Vă puteți schimba programul de somn pe parcursul a câteva zile, în intervale de 15 sau 30 de minute, pentru a adopta treptat o nouă rutină. Un tipar consistent poate ajuta la adaptarea mai ușoară a orei de culcare.
Bucurați-vă de zilele însorite
Faceți o plimbare sau stați într-un parc. Ieșiți afară pentru a absorbi soarele. Acest lucru va ajuta la ajustarea ceasului intern. Urmați o dietă sănătoasă. Nu faceți exces de cofeină sau alcool. Ambele vă pot afecta obiceiurile de somn. Exercițiile fizice, chiar și în cantități mici, vă vor ajuta să vă simțiți mai bine și mai energic. Dacă sunteți limitat la activități de interior, încercați să urcați și să coborâți scările, să faceți mișcări simple de yoga sau chiar să dansați pe muzica preferată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook