Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea celui mai mare iaht din lume. Ambarcațiunea dispune de spații de divertisment și recreere nemaiîntâlnite până acum

Povestea celui mai mare iaht din lume. Ambarcațiunea dispune de spații de divertisment și recreere nemaiîntâlnite până acum
Anul trecut, autoritățile germane au confiscat cel mai mare iaht din lume după volum, după ce au stabilit că un oligarh rus a transferat proprietatea acestuia către sora sa, care se confruntă, de asemenea, cu sancțiuni occidentale. Iată povestea ambarcațiunii.

Iahtul, „botezat” Dilbar, măsoară aproximativ 511 picioare și 15.917 tone, ceea ce, potrivit constructorului naval Lurssen, îl face cel mai mare iaht cu motor din lume după tonajul brut. Ambarcațiunea are două heliporturi și una dintre cele mai mari piscine interioare instalate vreodată pe un iaht, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA. Iahtul a fost estimat la suma de 600-735 milioane de dolari.

Iahtul i-a aparținut lui Alisher Usmanov, unul dintre cei mai mari bogați miliardari din Rusia

Cel mai mare iaht poartă numele mamei proprietarului său inițial, Alisher Usmanov, unul dintre cei mai bogați miliardari din Rusia și un apropiat cunoscut al președintelui rus. Usmanov a fost sancționat de SUA, Regatul Unit, Uniunea Europeană și Elveția în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Așa arată cel mai mare iaht din lume

Anul trecut, poliția federală din Germania a constatat că „prin intermediul unor investigații extinse, în ciuda ascunderii offshore”, că iahtul aparține surorii lui Usmanov, Gulbakhor Ismailova. Autoritățile au sechestrat iahtul, care a rămas în portul Hamburg, după ce au confirmat cu Bruxelles-ul că proprietarul său se află sub incidența unor sancțiuni. Ismailova a fost sancționată, de asemenea, de Marea Britanie dar și de UE, care au declarat că Usmanov a transferat indirect active către sora sa, lăsând-o inclusiv ca unic beneficiar real al Dilbar.

Usmanov nu mai este acționar al companiei din 2017

„Proprietarul iahtului Dilbar este Navis Marine Ltd. (Insulele Cayman), al cărui acționar este Almenor Holdings Ltd. (Insulele Cayman, Cipru. Toate acțiunile acestei companii holding sunt deținute de PomerolCapital SA (Elveția) în beneficiul ‘The Sisters Trust”, au explicat oficialii UE, adăugând că Usmanov nu mai este acționar al acestei companii fiduciare din 2017. Ismailova a fost, de asemenea, legată de proprietăți imobiliare de lux din Italia și Letonia asociate cu Usmanov, a precizat UE.

Dilbar are o grădină la bord cu o „varietate de iarbă special dezvoltată”

Potrivit Boat International, Dilbar este, de asemenea, al patrulea cel mai lung iaht din lume. Acesta poate găzdui până la 96 de membri ai echipajului, precum și 24 de oaspeți într-un spațiu care include balcoane rabatabile, o grădină la bord, cu „o varietate de iarbă special dezvoltată care tolerează aerul sărat” și peste 1.000 de perne de canapea făcute la comandă.

Cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht

Dilbar este unul dintre cele mai complexe și provocatoare iahturi construite vreodată, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al tehnologiei. Cu o capacitate de 15.917 tone, are 156 de metri și dispune de spații de divertisment și recreere nemaiîntâlnite până acum pe un iaht.

Usmanov a rămas și fără mașinile de lux

Printre acestea se numără o piscină de 25 de metri, care deține o cantitate incredibilă de 180 m³ de apă, cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht. Designul exterior, un profil clasic cu un corp de navă de culoarea fildeșului deschis și accente de bronz, a fost dezvoltat de Espen Øino International. Interiorul său spectaculos, creat de echipa Winch Design, folosește materiale de lux rare și exclusive.

Usmanov a rămas și fără mașinile de lux, în valoare de 5,4 milioane de euro

În octombrie anul acesta, Alisher Usmanov a rămas și fără mașinile de lux, în valoare de aproximativ 5,4 milioane de euro, susține Bild. Este vorba de șapte mașini de lux care i-au fost luate după ce a avut loc o percheziție la vila afaceristului din Rottach-Egern, de pe malul lacului Tegernsee din Alpi. Potrivit informațiilor oferite de Forbes 2022, Usmanov are o avere estimată la 14,6 miliarde de dolari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre