Cu toate acestea, acest modest monarh își poate urmări descendența până în Africa de Vest, unde strămoșul său, prințul Uchicho, a fost înrobit în 1820 și adus de spanioli să lucreze în minele de argint din regiune. Acea epocă a dat naștere populației afro-boliviane a țării.
Susana Giron, un fotograf spaniol, a fost intrigată de viața actualului rege, născut în urmă cu 73 de ani sub numele de Julio Pinedo, scrie The New York Times. „Citisem povești despre un rege ascuns în junglă”, relatează Giron. Don Julio I are coroană și pelerină de rege. Își duce viața într-un apartament minuscul, deasupra propriului magazin.
„Dar povestea era puțin superficială, iar imaginile erau și ele cam modeste. Așa că am decis să o documentez în profunzime”, a continuat aceasta. Odată ajunsă la fața locului de fapt, a dat peste poveste în timp ce căuta proiecte fotografice de realizat în Bolivia.
Primul contact cu familia regală
Un diplomat spaniol, care îl ajutase financiar pe rege și pe fiul acestuia, Prințul Rolando, plătind pentru a-l trimite la școală în La Paz, a intermediat întâlnirea dintre fotografă și cel mai modest monarh din lume.
Prin intermediul diplomatului, Giron a ajuns în contact cu fețele regale. „Este o figură simbolică”, a spus ea. „Pentru afro-bolivieni, el este important pentru că le oferă o identitate culturală. Arată că sunt un popor descendent din Africa. Este vorba despre istoria și cultura lor”, a mai arătat aceasta.
Rege peste 23.000 de africani din America Latină
Istoria africanilor din America Latină a ieșit din ce în ce mai mult în prim-plan în ultimii ani. În Bolivia, abia de curând au fost numărați în recensământul național, populația lor din 2012 fiind de aproximativ 23.000 într-o țară de 10 milioane. Aceștia se confruntă în continuare cu discriminări și obstacole socio-economice.
„Nu se poartă ca un rege, a spus Giron. „Mi-a spus: „Un rege locuiește într-un palat, nu în mizerie”. Este timid și nu vorbește mult. Preferă să vorbească despre agricultură decât să fie rege”. De altfel, pentru a câștiga încrederea lui Pinedo, ea a petrecut mult timp cu regele Don Julio I, la început însoțindu-l în treburile lui zilnice, la munca câmpului și în oraș.
Regele agricultor din Bolivia
Regele își întreține familia dintr-un mic magazin care vinde bunuri de bază — băuturi răcoritoare, ulei, pâine și legume.
Cultivă un petic de pământ cu arbori de coca, ale căror frunze le culege, cu ajutorul prințului Rolando, fiul său, și le vinde la piață. Când se relaxează, în magazin sau acasă, regele preferă să se uite la televizor.
Soția lui, regina, pe de altă parte, este mai deschisă. Fotografa Giron a spus că a participat la o mulțime de evenimente locale și că merge și la cursuri de alfabetizare.
Familia regală nu a fost niciodată în Africa. „Au existat conexiuni simbolice, dar nu au călătorit niciodată în Africa, a mai spus Giron pentru The New York Times. Ar călători să-și descopere rădăcinile. Acceptă că este rege, deși nu-l entuziasmează. Nu se simte confortabil în lumea diplomației. El este doar un fermier.”
Sursa foto: Lens / New York Tines
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook