Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Noul premier al României, Ilie Bolojan, a preluat vila de protocol situată pe strada Nikolai Gogol nr. 2, o reședință luxoasă care a revenit statului după ce Traian Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al fostei Securități. Povestea casei este una încâlcită, le-a purtat ghinion unui premier și unui președinte, ajungându-se la evacuare, după procese intens mediatizate.

La sfârșitul lunii iunie, premierul Ilie Bolojan s-a mutat în această vilă RA-APPS din centrul Bucureștiului, unde, între 2015 și 2022, a locuit fostul președinte Traian Băsescu, și care anterior, timp de un sfert de secol, a fost ocupată de familia fostului premier Petre Roman. Despre vila situată într-o zonă exclusivistă din cartierul Primăverii, aproape de Piața Victoriei, se poate spune că le-a purtat ghinion atât unui premier, cât și unui președinte.

Un simbol al puterii post-decembriste

Vila de pe strada Nikolai Gogol nr. 2 a intrat în circuitul RA-APPS după ce, în februarie 2015, i-a fost repartizată lui Traian Băsescu, în baza Legii 406/2001, care acordă foștilor președinți beneficii pe viață – inclusiv locuință de protocol, pază SPP, indemnizație lunară și personal auxiliar. Aceste drepturi i-au fost retrase fostului președinte al României în vara anului 2022, după decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care l-a identificat drept colaborator al Securității.

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Premierul Ilie Bolojan s-a mutat în vila de protocol de pe strada Nikolai Gogol nr. 2, unde au locuit Petre Roman, Mioara Roman și Traian Băsescu (Foto: romanicablues.wordpress.com)

Locuința a fost nelocuită aproape doi ani și a revenit recent în folosință, fiind repartizată unuia dintre liderii actuali ai Guvernului, respectiv premierului Ilie Bolojan.

O vilă cu istorie juridică și personală

Înainte ca Băsescu să se mute acolo, vila din strada Gogol a fost subiectul unui conflict juridic între stat și Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman. Aceasta a acumulat datorii uriașe către RA-APPS, constând în chirie neachitată și penalități pentru întârzieri la plată.

În anii ’90, în contextul schimbărilor post-revoluționare, numeroși oficiali de stat s-au mutat în vilele din cartierul Primăverii, invocând motive de securitate și necesitatea de a primi delegații străine în contexte mai puțin formale. Povestea familiei Roman începe în noiembrie 1990, când Petre Roman a semnat un contract de închiriere cu ICRAL Herăstrău pentru vila din strada Nikolai Gogol nr. 2.

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Petre și Mioara Roman s-au mutat în vila de protocol de pe strada Gogol nr.2 la finele anului 1990 (Foto: EVZ.ro)

Contractul era pe cinci ani, iar chiria lunară era echivalentul a 37 de dolari. Suprafața totală a locuinței era de 219 metri pătrați, la care se adăugau alte spații – holuri, terase și grădină – însumând aproape 2.000 de metri pătrați. Din 1996, vila a trecut în administrarea RA-APPS.

În timp, odată cu creșterea chiriilor la mii de euro, foștii demnitari au fost obligați fie să plătească sume mari, fie să părăsească imobilele, fie să le cumpere. După divorțul de Petre Roman, în 2007, Mioara Roman, rămasă singură în imobil, a contestat în instanță condițiile impuse de RA-APPS. În 2011, datoriile sale erau de sute de mii de euro, conform presei, chiria lunară depășind 6.000 de euro. În final, a fost nevoită să părăsească imobilul, despre care spunea că era plin de igrasie și căruia i-ar fi reabilitat acoperișul de două ori, pe cheltuiala proprie.

Fostul președinte, nemulțumit de casa de protocol

În 2015, Traian Băsescu, care fusese președintele României între 2004 și 2014, a acceptat „cu chiu, cu vai”, după cum s-a menționat în presa vremii, vila de pe strada Gogol, care fusese între timp renovată pe banii Guvernului. Deși vila dispunea de cinci camere, două camere de serviciu, sufragerie și dormitoare, fostul președinte era nemulțumit de lipsa unui garaj și a unui birou pentru activitățile oficiale. Într-o scrisoare trimisă autorităților, Băsescu sublinia acest lucru.

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Traian Băsescu nu a fost mulțumit cu vila de protocol „moștenită” de la Mioara Roman, când a primit-o (Foto: arhivă)

„Vă atenţionez că, din acest punct de vedere, întreaga responsabilitate pentru eventuale evenimente sau incidente ce ar putea să apară în timp (violarea intimităţii, intrarea prin efracţie în curte sau în locuinţă, afectarea siguranţei mele şi a familiei mele etc.) va fi în responsabilitatea RA-APPS şi a Guvernului, prin Victor Viorel Ponta, Ion Moraru (secretarul general al Guvernului – n.r.) şi Darius Vâlcov (fost ministru de Finanţe – n.r.), în calitate de semnatari ai HG 60/2015”, arăta aceasta în scrisoarea sa.

A solicitat atunci un cabinet de lucru în apropiere, pe strada Mihai Eminescu, cu spațiu de primire și parcare, precum și construirea unui garaj în curtea vilei.

Vila de protocol de pe strada Gogol i-a purtat ghinion și lui Băsescu

În martie 2022, Traian Băsescu a fost evacuat din vilă, după decizia definitivă a ÎCCJ, care a stabilit colaborarea sa cu Securitatea sub numele de cod „Petrov”. I-au fost retrase vila de protocol, protecția SPP și indemnizația.

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Cât a locuit în vila de pe strada Gogol nr 2, Băsescu a pus la intrare un urs și un cal, în miniatură, pentru distracția nepoților (Foto: EVZ.ro)

Totuși, pe 1 iulie 2025, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care permitea retragerea acestor drepturi fostului președinte. Ca urmare, Traian Băsescu este din nou eligibil pentru toate privilegiile aferente statutului de fost președinte.

Mioara Roman, dezvăluiri din culisele tranziției

În volumul „Prețul Libertății. Mioara Roman, însemnări despre revoluția mea” (2016), Mioara Roman vorbește despre perioada în care familia sa s-a mutat în vila de pe strada Nikolai Gogol nr. 2, începând cu anul 1990. Alături, a locuit și Mihai Bujor Sion, așa-numitul fiu adoptiv al lui Ion Iliescu, pe care acesta l-a numit șef al Cancelariei prezidențiale după ce a fost ales primul președinte al României democratice, în urma Revoluției din decembrie 1989.

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Traian Băsescu a fost evacuat în 2022 din vila de protocol de pe strada gogol nr 2 (Foto: EVZ.ro)

„Încă din toamna lui 1990, Iliescu a început să ne ia la rost: pe mine – că de ce prefer să îmi cumpăr casă, iar pe Petre – că a primit o mașină din Franța. (Acum eu n-am casă și el și-a cumpărat-o.) Și l-a chemat pe Petre: „Uite, ai zis tu că sunt zvonuri cu corupția. Dar uite, ai primit mașină din Franța. Cine e ăsta care ți-a trimis mașina?” Este vorba de un Renault 5, oricum o mașină ieftină – și-o fi costat și mai puțin, căci francezii de la Renault vor fi auzit că e pentru Petre Roman! Petre răspunde: „Păi, verii”. „Cum adică verii?”. „Verii mei”. Și spune, pe scurt, povestea surorii mamei lui, Maria Tereza, care a venit la Paris din sudul Franței, după ce trăise în anii 1940–1944 într-un lagăr de ocupație nazistă. A mai spus cum n-a văzut-o decât o dată în viață. Și Iliescu: „Sunt așa bogați că pot să-ți trimită o mașină?”. La care Petre îi spune: „Ioane dragă, să știi că vărul meu ăsta, Michael, câștigă într-o zi de filmare cel puțin 1.000 de dolari. Dacă filmează în Canada, câștigă 2.000 de dolari””, amintea fosta soție a lui Petre Roman.

Vila de pe Gogol,  subiect de controverse și acuzații

Mioara Roman mai  susținea în aceeași carte că, în timpul mandatului președintelui Emil Constantinescu, soțul său a fost ținta unui atac mediatic orchestrat de Viorel Hrebenciuc și Valerian Stan, exact în legătură cu vila de protocol de pe strada Nikolai Gogol nr. 2.

Povestea vilei de protocol de pe strada Gogol, care a purtat ghinion unui premier și unui președinte. Acum s-a mutat acolo Ilie Bolojan
Mioara Roman a fost nevoită să părăsească vila de protocol de pe strada Gogol despre care spunea că era plină de igrasie și căreia i-ar fi reabilitat acoperișul de două ori, pe cheltuiala proprie (Foto: EVZ.ro)

„Apare un personaj care avea să devină celebru – contestatar de serviciu – Valerian Stan, fost comerciant de casete video în armată, de unde provenea. Urcase până la Corpul de control al Guvernului. Valerian Stan a ieșit la rampă cu o listă de adversari a maestrului combinator Viorel Hrebenciuc și a spus că Petre Roman ocupă ilegal o casă de nu știu câte sute de metri pătrați. Ziarul Adevărul a strigat 6 ani: „Roman, 24 de camere!”. Dar noi stăteam pe Gogol cu 3 camere la parter, 3 sus și subsol. Fără garaj, mai precis. Altceva nu au mai găsit și atunci s-a decis: casa. Stan a adăugat o altă mistificare: că am fi luat casa cumpărând, astfel, pe sume de nimic, obiecte de patrimoniu. (…) Nu era decât biblioteca din perete, pe care nu aveam cum să o scoatem și pentru care am dat 40.000 RON. Și 3 candelabre din anii ’60. Care erau obiectele de patrimoniu? De parcă Valerian Stan s-ar fi și priceput…”, scria Mioara Roman.

Cine are dreptul la o vilă RA-APPS?

Conform OUG nr. 80/2001, vilele de protocol pot fi atribuite persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică sau funcții echivalente. Contractele de închiriere încetează la pierderea acestei calități. De-a lungul anilor, au existat multiple modificări și prelungiri ale acestor reglementări.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *