Traian Băsescu, repus în drepturi de fost președinte de către CCR. Modificarea legii din mandatul lui Iohannis a fost neconstituțională

În martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, prin sentință definitivă, că Traian Băsescu a colaborat cu Fosta Securitate. În consecință, acesta a pierdut beneficiile de care se bucura în calitate de fost președinte al României, inclusiv vila de protocol și protecția SPP, conform unei modificări a legii, din mandatul lui Klaus Iohannis.
În același an, Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul Curţii de Apel Bucureşti, modificările aduse Legii 406/2001 în mandatul lui Klaus Iohannis, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi. Ulterior, Curtea de Apel a decis că modificarea legii este neconstituțională și a sesizat CCR.
În cursul zilei de astăzi, CCR a admis contestația față de decizia de a i se lua toate drepturile de fost președinte, căci modificarea legii a fost neconstituțională. Astfel, Traian Băsescu este va fi repus în drepturi și primește înapoi vila de protocol, precum și protecția SPP în calitate de fost șef de stat.
De asemenea, fostul președinte va primi și o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, dar și un autoturism pe care îl poate folosi în mod gratuit. În ceea ce privește vila de protocol, Ilie Bolojan s-a mutat deja în vila de pe Gogol, unde au stat atât Petre Roman cât și Traian Băsescu.
Pe site-ul CCR a fost publicată deja decizia, care dispune repunerea în drepturi a lui Băsescu: „Excepția de neconst. a disp. art.2 alin.(1) lit.t) și art.14 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, ale Legii nr.243/2021 pentru modificarea art.1 alin.(3) din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, precum și ale art.1 alin.(3) din Legea nr.406/2001, în ceea ce privește sintagma „și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al securității sau de colaborator a acesteia”.
Cu toate că Traian Băsescu a primit aviz pozitiv de două ori de la CNSAS și a câștigat două mandate de președinte, totul s-a schimbat după primul mandat al lui Klaus Iohannis când a intervenit o modificare în lege. Drept urmare, Curtea de Apel a constatat calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu. Colegiul CNSAS a aprobat atunci Nota de constatare care conţine descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu.
Dosarul conține și copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu „sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii. Conform unor documente, fostul președinte ar fi avut numele de cod Petrov.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook