Simona Ionescu / Redactor Șef

Povești curemurătoare. Vasile nu a vrut să cadă în mâna rușilor și și-a ros un picior

Povești curemurătoare. Vasile nu a vrut să cadă în mâna rușilor și și-a ros un picior
Nu există tragedii numai printre oameni, maturi, bătrâni sau copii, în Ucraina. Și animăluțele necuvântătoare din ograda oamenilor, de la grădina zoologică sau care au rolul de soldat pe front au avut și au, în continuare, de suferit.

Se numește Vasile și este considerat a fi un câine soldat. El a fost special antrenat pentru misiuni de salvare și recunoaștere, a devenit eroul unei întâmplări incredibile, petrecută pe front. Vasile, un exemplar canin de Cane corso, a rămas blocat într-o capcană de sârmă ghimpată în apropierea tranșeelor rusești și și-a ros singur propria labă pentru a se elibera și întoarce la plutonul său.

Câinele a fost de curând „lăsat la vatră”, iar recent a primit o proteză și poate merge din nou pe patru picioare. Vasile este un „câine de război” într-un pluton de recunoaștere al pușcașilor marini ucraineni, antrenat pentru misiuni de salvare și recunoaștere. Bineînțeles, el era prietenul tuturor, dar și mascota plutonului.

Cum s-a întâmplat tragedia și cum a scăpat din ghearele infernului Vasile

În luna octombrie a anului 2022, câinele a dispărut dintr-o dată într-o zi, iar soldații din plutonul lui au început să-l caute, inclusiv cu dronele.

În scurt timp, l-au găsit într-o zonă a frontului, prins într-o capcană de sârmă ghimpată, din care nu putea să se elibereze, potrivit Euromaidan Press. Câinele a rămas blocat în apropierea tranșeelor rusești, iar soldații ucraineni nu puteau merge să-l salveze fără riscul de a fi împușcați, așa că au plănuit o acțiune pe timp de noapte.

Numai că nu au mai reușit să plece în misiunea de noapte, așa cum au programat, pentru că Vasile s-a întors singur.

„Vă vine să credeți sau nu, și-a ros singur propria labă și s-a întors acasă în trei picioare. Vasile a refuzat să rămână captiv și a preferat să se mutileze singur decât să fie împușcat sau să fie luat prizonier”, a relatat Euromaidan Press, cu referire la relatarea unei foste jurnaliste, Olena Bilozerska, care s-a înrolar și ea ca soldat în armata Ucrainei.

Povestea câinelui-erou s-a distribuit intensiv pe toate canalelel media.

„Nu exista nicio posibilitate să fie salvat fără ca (soldații) să fie împușcați. A doua zi, (Vasile) s-a întors la trupele ucrainene, după ce și-a ros propria laba ca să se elibereze”, a relatat contul de Twitter War Dogs of Ukraine.

 

Vasile a beneficiat de o operație prin care i s-a montat o proteză, iar acum poate să se deplaseze din nou pe patru picioare. Câinele s-a întors acum acasă, la familia stăpânului său din Ucraina.

Povestea lui Vasile a impresionat pe toată lumea. Fiecare om a ajutat cum a putut și în cazul lui. Ororile războiului arată și fața bună de solidaritate și susținere reciprocă a oamenilor, care trebuie să trăiască în comuniune cu natura și micile sau marile vietăți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre