Simona Ionescu / Redactor Șef

Preoții au început să fie înlocuiți cu inteligența artificială. Ce s-a întâmplat la o biserică din Elveția

Preoții au început să fie înlocuiți cu inteligența artificială. Ce s-a întâmplat la o biserică din Elveția
Capela lui Petru din Lucerna a renunțat la preot și a instalat un computer și cabluri în cabina de spovedanie. Cum au reacționat credincioșii când au vorbit cu inteligența artificială.

Biserica mică, fără ornamente, a fost mult timp considerată cea mai veche din orașul elvețian Lucerna. Dar capela lui Petru a devenit sinonimă cu tot ce este nou, după ce credincioșii nu s-au mai spovedesc în fața unui preot, ci în fața… inteligenței artificiale. Care e capabilă să dialogheze în 100 de limbi.

Deus in Machina

„A fost într-adevăr un experiment. Am vrut să vedem și să înțelegem cum reacționează oamenii când se spovedesc la inteligență artificială. Ar fi interesați să spună ce au pe suflet? Probabil că suntem pionieri în acest sens”, a declarat Marco Schmid, un teolog al bisericii Peterskapelle.

Instalația, cunoscută sub numele de Deus in Machina, a fost lansată în august ca cea mai recentă inițiativă dintr-o colaborare de ani de zile cu un laborator de cercetare al unei universități locale privind realitatea imersivă.

După proiecte care au experimentat cu realitatea virtuală și augmentată, biserica a decis că următorul pas este instalarea unui avatar. „Am avut o discuție despre ce fel de avatar. Un teolog, o persoană sau un sfânt? Dar apoi ne-am dat seama că cea mai bună figură ar fi Isus însuși.”, a relatat teologul.

Oamenii au fost însă sfătuiți să nu divulge nicio informație personală

Inteligență artificială în locul preotului la o biserică din Elveția

Având nevoie de puțin spațiu și căutând un loc în care oamenii să poată purta conversații private cu avatarul, biserica a renunțat la preot pentru a instala un computer și cabluri în cabina de spovedanie.

După ce programul de inteligență artificială a fost instruit cu privire la textele teologice, vizitatorii au fost invitați să adreseze întrebări unei imagini cu părul lung a lui Iisus, transmisă prin intermediul unui ecran cu grilaj. Oamenii au fost însă sfătuiți să nu divulge nicio informație personală.

„Nu este o confesiune. Nu intenționăm să imităm o confesiune”, susține Schmid. Pe parcursul celor două luni ale experimentului, peste 1.000 de persoane, inclusiv musulmani și turiști vizitatori din China și Vietnam, au interacționat cu avatarul.

„Au avut un moment pozitiv cu acest Iisus AI”

În timp ce datele experimentului vor fi prezentate săptămâna viitoare, feedback-ul de la mai mult de 230 de utilizatori a sugerat că două treimi dintre aceștia au considerat că au avut parte de o „experiență spirituală”.

Alte persoane au spus că li se pare imposibil să vorbească cu o mașină. Un reporter local care a încercat dispozitivul a descris răspunsurile ca fiind, uneori, „banale, repetitive și emanând o înțelepciune care amintește de clișeele calendaristice”.

Experimentul s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea unor persoane din cadrul comunității bisericești. „Cred că există o sete de a vorbi cu Iisus. Oamenii vor să primească un răspuns: vor cuvinte și să asculte ce le spune. Desigur, există și curiozitatea. Vor să vadă ce este asta”, a conchis Schmid.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri