Simona Ionescu / Redactor Șef

Preotul Ilie Mirel, „apostolul” celor care nu vorbesc, despre miracolul Crăciunului. „Și surdo-muții cântă colinde”. Exclusiv

Preotul Ilie Mirel, „apostolul” celor care nu vorbesc, despre miracolul Crăciunului. „Și surdo-muții cântă colinde”. Exclusiv
Uneori Dumnezeu îți dă să fi ceea ce nu credeai vreodată că poți ajunge. Așa s-a întâmplat și cu părintele Ilie Mirel, cunoscut ca preotul surdo-muților din București. Un exemplu de iubire și atașament, care știe că pentru a fi fericit unui om îi trebuie puține lucruri și multă iubire. Cum arată Crăciunul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, în rândurile de mai jos.

„Toți vom da socoteală în fața lui Dumnezeu pentru ce eram datori să împlinim și nu am realizat”, spune părintele Ilie Mirel. Omul lui Dumnezeu care a ajuns să slujească în limbajul mimico-gestual dintr-o trăire duhovnicească, a reușit să unească lumea tăcerii cu cea a vorbelor.

Și să-i învețe pe toți că pentru a spune te iubesc nu-ți trebuie decât o îmbrățișare. Părintele ne-a povestit cum colindă persoanele din comunitatea surdo muților și cât de minunat poate fi Crăciunul lângă acești oameni frumoși.

Preotul Ilie Mirel: „3000 de surdo-muți vin constant la biserică, se spovedesc, fac parte din viața activă din punct de vedere religios”

Câte suflete cu deficiențe de auz și vorbire păstoriți părinte Ilie Mirel?

Pr. Ilie Mirel: Nici o parohie nu poate să valorizeze câte suflete are. Normal, Comunitatea Surzilor Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiochei, are în jur de vreo 8.000 de persoane, ca și număr. Dintre care în jur de 3000 de persoane trec mereu pragul bisericii.

Ceilalți au venit, în mare parte, dar cu servicii religioase. Vorbesc de cei care, constant, vin la slujbă, se spovedesc, cumva fac parte din viața asta activă, din punct de vedere religios, pe care o are un om ca apartenență la religie.

„E perioada darurilor nu doar pentru oamenii normali, ci și pentru cei surdo-muți, care se bucură de cutiile frumos ambalate cu fundiță”

Cum este Crăciunul lângă persoanele cu deficiențe de auz și vorbire?

Pr. Ilie Mirel: Primesc și ei Nașterea Domnului cu aceeași bucurie ca și noi. Perioada darurilor și a Mântuitorului Iisus Hristos este un dar pe care Dumnezeu Tatăl Îl oferă lumii. Eu am înțeles că dacă un om nu crede în Hristos, atunci nu crede nici în sărbătoarea Crăciunului.

Dincolo de toate, există în ființa fiecăruia dintre noi o părticică din Dumnezeu, care ne motivează să dăruim, care ne motivează să fim buni, care ne motivează să putem cu adevărat în perioada asta să fim altfel.

E perioada darurilor nu doar pentru oamenii normali, ci și pentru cei surdo-muți, care se bucură de cutiile frumos ambalate cu fundiță. Chiar dacă noi nu auzim, suntem persoane surde și nu simțim bucuria colindelor, la nivel auditiv, din punct de vedere al vibrației, se simt toate lucrurile astea.

„Corala Vocea Tăcerii a participat la multe evenimente”

Să înțeleg că și cei din comunitatea surzilor din București cântă colinde?

Pr. Ilie Mirel: Noi avem în cadrul comunității surzilor din București, o corală pe care am înființat-o în urmă cu câțiva ani, se cheamă Vocea Tăcerii. Corală ce a participat la multe evenimente și mă mândresc cu asta. Avem registrate chiar câteva colinde și mai multe pricesne care le-am pus și în mediul online.

„Cei din comunitatea surdo-muților au o altă percepție și simt bucuria asta și la nivel auditiv, dar și la nivel vizual”

Îmi spuneați cu puțin timp înainte cât de mult s-au bucurat de bradul de Crăciun

Pr. Ilie Mirel: Cei din comunitatea surdo-muților au o altă percepție și simt bucuria asta și la nivel auditiv, dar și la nivel vizual. Și atunci bradul, toată recuzita care poate să fie lângă pomul de Crăciun, păstorii, staulul, ieslea unde Mântuitorul s-a născut, figurinele care îl reprezintă pe dreptul Iosif, Fecioara Maria, această imagine le umple sufletul de bucurie.

„Avem un grup țintă de persoane care sunt într-o situație grea din punct de vedere financiar și acestora le dăruim pachete cu hrană”

Pr. Ilie Mirel, „apostolul” persoanelor surdo-mute, despre miracolul Crăciunului. „Și surdo-muții cântă colinde”. Exclusiv
Pr. Ilie Mirel, părintele surdo-muților

Ce le-ați pregătit părinte, pentru sărbătoarea Crăciunului? O masă caldă, poate un cadou de la Moș Crăciun…

Pr. Ilie Mirel: Sunt multe acțiuni care se desfășoară în această perioadă. Avem un grup țintă de persoane care sunt într-o situație grea din punct de vedere financiar și acestora le dăruim pachete cu hrană.

Sunt și persoane care vor să aibă bucuria să-și găteasă singure, să simtă miros de sărbătoare în casa lor și atunci contribuim cu alimentele care cumva le sunt necesare pentru pregătirea acestor mâncăruri tradiționale. Încercăm să facem ca și masa lor de Crăciun să fie o masă specială.

„În ziua de Crăciun mâncăm împreună la biserică”

Ați primit vreodată vreun dar din partea acestora de Crăciun?

Pr. Ilie Mirel: Da, de fiecare dată primesc, totdeauna se gândesc la cei din jurul lor. Noi, oamenii, punem cumva preț pe valoarea cadoului pe care îl primim. Pe mine mă mângâie orice dar. Chiar dacă este o ciocolată înfășurată frumos într-un ambalaj și pusă o fundiță. Acolo există dragoste, omul acela s-a gândit la tine.

Că tu faci parte din categoria celor care merită cu adevărat să primească darul lui. În ziua de Crăciun avem o masă pe care o servim împreună la biserică. Și la fel se întâmplă în fiecare duminică. Dacă în timpul anului nu am timp să stau cu ei la masă, în ziua de Crăciun așteaptă până termin treaba, apoi binecuvântăm masa și stăm împreună.

Biserica e familia lărgită, în casa lui Dumnezeu ne întâlnim toți. Așa e normal, să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu că l-a trimis pe Fiul său să se nască în peștera din Betleem. Și atunci simțim bucuria faptului că suntem un dar unii pentru alții, că împreună fiind uniți putem să facem multe lucruri minunate.

„Cu vreo zece ani în urmă am întrebat pe cineva: dacă te-ai naște din nou, ai vrea să te naști auzitor? Răspunsul a fost nu”

Să fie cei din comunitatea surdo-muților mai apropiați de Dumnezeu decât oamenii normali?

Pr. Ilie Mirel: Nu avem niciun barometru pentru a măsura, dar vreau să vă spun un lucru. Cu vreo zece ani în urmă am întrebat pe cineva: dacă te-ai naște din nou, ai vrea să te naști auzitor? Răspunsul a fost nu.

De ce? Pentru că în lumea auzitorilor există divorțuri, în lumea auzitorilor există certuri, bătăi, crime. Oamenii se fură unul pe celălalt. Pe când în comunitatea noastră întotdeauna știm cine are probleme, cine merită ajutat, cine este într-o situație delicată. Surdo-muții sunt foarte uniți, au alte principii de viață, au un alt mod de a gândi.

„S-a decis ca pentru comunitatea surdo-muților din București să se construiască un centru social”

Pr. Ilie Mirel, „apostolul” persoanelor surdo-mute, despre miracolul Crăciunului. „Și surdo-muții cântă colinde”. Exclusiv
Machetă centru social

Lucrați acum la un centru social pentru cei din comunitatea surdo-muților…

Pr. Ilie Mirel: Da, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, s-a decis ca pentru comunitatea surdo-muților din București să se construiască un centru social care să deservească nevoilor pe care le au. Să avem o cantina socială unde să servească masa e foarte important pentru ei. 50 de persoane surde zilnic mânca acolo…

Pe de altă parte sunt costuri mari pentru părinții care vor să-și ducă copiii la logoped și atunci la centru logopedia va fi gratuită. Vom avea un logoped care va fi numai pentru ei, dar și un psiholog, pentru că sunt marginalizați de cele mai mute ori. Vom avea un after school, pentru că de șapte ani niciun copil surdo-mut nu a mai luat bacalaureatul, deși sunt foarte inteligenți.

Au și ei aspirații, își doresc să merg la o facultate și vrem să-i sprijinim. Și nu în ultimul rând vom avea și un paraclis. Totul este foarte bine gândit și calculat, în curte va exista chiar și un părculeț, unde să se poată plimba liniștiți. Nădăjduim ca anul viitor să-l finalizăm și să putem să ne bucurăm de o casă nouă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri