Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, răspunde nevoilor cetățenilor. A luat măsuri drastice pentru transportul în comun

Consumatorii trebuie protejați și informați, este deviza președintelui APNC, Cristian Popescu Piedone. În consecință, acesta a luat o serie de măsuri pentru transportul în comun, dar și pentru comercializarea produselor de tutun.
Primul ordin emis de ANPC vizează operatorii din transportul public, respectiv autobuze, tramvaie, troleibuze și alte mijloace gestionate de operatori publici sau privați. Acestora li s-a impus obligația de a afișa clar prețul călătoriei în interiorul vehiculelor.
Această măsură, detaliată într-un comunicat oficial al ANPC, urmărește să elimine confuziile legate de tarife și să asigure o informare corectă a pasagerilor.
„Consumatorii au dreptul să știe exact cât plătesc pentru un serviciu esențial precum transportul public”, a declarat Cristian Popescu Piedone.
O componentă inovatoare a ordinului este introducerea mesajelor în sistem Braille pentru persoanele cu dizabilități vizuale.
„Accesul la informații trebuie să fie universal, fără excepții,” a subliniat ANPC, subliniind că aproximativ 90.000 de persoane cu deficiențe de vedere din România vor beneficia direct de această măsură. Afișarea tarifelor în Braille va fi obligatorie în toate mijloacele de transport public, iar operatorii au la dispoziție 30 de zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial pentru a se conforma.
Cel de-al doilea ordin emis de ANPC vizează comercializarea produselor din tutun, impunând comercianților obligația de a afișa mesaje clare și vizibile despre interdicția vânzării acestor produse persoanelor sub 18 ani. Legea nr. 349/2002, actualizată prin Legea nr. 64/2024 interzice deja accesul minorilor la tutun, dar ANPC a constatat că această reglementare nu este suficient aplicată în practică.
Conform noului ordin, magazinele care nu respectă aceste norme riscă sancțiuni. Un aspect inovator al reglementării este cerința ca informațiile să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere, prin mesaje audio la punctele de vânzare sau tehnologii digitale specifice.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook