Simona Ionescu / Redactor Șef

Simona Ionescu despre controalele ANPC: Piedone o să ne sară și din frigider!

Simona Ionescu despre controalele ANPC: Piedone o să ne sară și din frigider!
Imagini peste imagini, zilnic, cu președintele ANPC, celebrul Piedone. Ne arată tuturor ce pâine se coace în spații insalubre, ce mizerie există în bucătăriile unor restaurante și cantine, cum suntem furați la gramajul de mâncare sau la bijuterii. Într-o zi, Piedone o să ne sară și din frigider, că prea ne-am obișnuit cu el. Dar mai ales cu regulile alimentare pe care le repetă.

Ce mi-a venit să scriu de Cristian Popescu Piedone și de controalele lui cu comisarii ANPC (Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului) când personajele zilei sunt niște politicieni angrenați în lupta pentru președinția României?

În primul rând pentru că acum e momentul ca oamenii din partide să înțeleagă că trebuie să schimbe organizarea unor instituții, șefimea de acolo, să modifice legi, ordine, regulamente în așa fel încât să dispară delăsarea unor angajați față de românii contribuabili. Electoratul sau poporul (cum e uzitat azi)  cere responsabilitate, respect, eliminarea birocrației excesive și a abuzurilor funcționarilor publici, respectarea legilor de către toate categoriile.

Călin Georgescu asta a sintetizat în discursurile sale și a câștigat adulația unei impresionante părți a românilor. A fost un fel de turnesol, un reactiv chimic care a produs determinarea acidă și inflamatorie a nemulțumirilor latente ale celor care și azi protestează în stradă. Piedone, cu controalele și descoperirile lui, e și el tot un astfel de turnesol. Ne vâră sub ochi mizeria și bătaia de joc a unor semeni de la care cumpărăm mâncare, care ne lasă să circulăm în niște tramvaie ruginite și rupte sau să ne ducem copiii în parcuri, la locuri de joacă cu pericol maxim.

Zeci de ani n-am știut cum arată bucătăriile restaurantelor

Nu, ăsta nu e marketing-ul lui Piedone, nici publicitate pură că vrea să ajungă primarul Capitalei în locul lui Nicușor Dan, devenit din luna mai președintele României. Pentru cei care n-au propriile interese de activism politic, acțiunile lui Piedone reprezintă trezirea noastră, a tuturor, la realitate. Ceea ce vedem în imagini trebuie să ne revolte, să cerem socoteală decidenților, să fim atenți din ce loc cumpărăm, să sesizăm că ni se încalcă drepturile de consumator. Zeci de ani n-am știut că ne așezăm la masa dintr-un restaurant și ni se servește carne friptă care a stat prin congelatoare 1-2 ani sau că pe produsele din farfurie s-au plimbat gândacii sau șobolanii.

Nici parlamentarii n-au știut ce mănâncă; le-a/ne-a arătat Piedone. Poate se va găsi vreun deputat sau senator să modifice legislația la capitolul „sancțiuni/pedepse”. Pe lângă amenzi să fie stipulate și pedepse mai drastice, fiindcă alimente pot produce boli nebănuite, iar consumatorul să ajungă să dea bani grei în spitale și pe tratamente.

Până acum publicam știri despre intervențiile Direcției Sanitar-Veterinară și ANPC doar când apăreau zeci de intoxicați  la o nuntă, într-o tabără de elevi sau la vreun parastas. Foștii șefi nu ieșeau în teren ca să-i facă de râs pe comercianți. Cică le încălcau drepturile. Le dădeau o amendă, o amenduță, și viața mergea mai departe. Dacă ar fi fost altfel, n-am fi văzut acum utilaje ruginite din cauza anilor existenței lor, n-ar fi lipsit de pe cutiile cu mâncare data la care a fost pregătită, nu lipseau graficele de schimbare a uleiului de prăjit, dacă era o operațiune făcută cu obișnuință.

Românii au reacționat. Sunt pline rețelele sociale și site-urile de presă cu comentariile lor care apreciază acțiunile președintelui și comisarilor ANPC. Oamenii știu că și ei fac parte din aceste dezvăluiri, că ei sunt plăcăliții, batjocoriții, că lor li se încalcă drepturile contra cost.

Ne trebuie un Piedone în fiecare instituție

E vremea să avem un Piedone în toate instituțiile de control. Cu „exces de zel” să se ducă să vadă cum merg treburile în relația cu cetățenii și la Casele de Pensii, și la Casele de Sănătate, și la serviciile de taxe și impozite, și în școli și grădinițe, în spitale etc, etc. Ați citit sau ați văzut la tv declarația managerului de la Spitalul „Marius Nasta” unde ploșnițele au invadat saloanele din secția de pneumologie? S-a făcut dezinsecție, dar – spune managerul – nu a fost văzută nicio ploșniță, „că ploșnițele nu merg pe jos, pe pământ, ci sunt aduse pe hainele pacienților”. Ce credeți, atât îl duce capul sau făcea mișto de presă și, implicit, de pacienții și medicii care au reclamat prezența nenorocitelor de insecte? Pentru infestare, pentru dezinsecția defectuoasă și pentru aroganța răspunsului, acest manager ar fi trebuit demis a doua zi. Nu s-a întâmplat.

Niciun cap cu chipiu și grade pe umăr nu a căzut nici de la Arestul Central după ce Stegarul dac s-a suit într-un copac din curtea instituției. Cum să pătrundă omul ăla în perimetrul lor, teoretic păzit și cu polițiști și cu sistem video de supraveghere?! Nu avem vreo informație că ministrul de Interne Cătălin Predoiu a cerut vreo anchetă asupra acestui incident de securitate.

În schimb, l-am auzit pe premierul Marcel Ciolacu vorbind despre o remaniere guvernamentală. Le-a cerut miniștrilor să vină „cu memorandum în care își asumă fiecare progresul săptămânal, nu lunar” și spune că va pune „accent pe monitorizarea constantă a performanței fiecărui ministru”. De aceea a trimis Corpul de Control al Prim-ministrului la cele 16 ministere ale Guvernului, într-o acțiune simultană de verificare a implementării măsurilor de organizare și de debirocratizare.

Târzie, dar bine-venită măsura lui Ciolacu. Ar fi de impact ca acești miniștri să iasă public și să ne prezinte vreun „Piedone” din instituția lor, care a tăiat în carne vie în interesul poporului. Un „Piedone” care poate să ne sară și din frigider dacă ne explică și ne convinge de ce avem facturi atât de mari la energie!

(Editorial apărut în Evenimentul zilei din 27 martie 2025)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri