Este vorba de legea care îi pedepsește pe cei care tulbură liniștea publică, proiect inițiat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Potrivit acesteia, cine participă la o bătaie, amenință sau a vătămat grav demnitatea unei persoane, va fi pedepsit cu închisoarea sau cu amendă.
„Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, se mai arată în actul normativ.
Ce se întâmplă cu persoanele violente
Persoanele care tulbură ordinea și liniștea publică folosind violența împotriva bunurilor sau a persoanelor va fi pedepsit cu închisoare de la un an la cinci ani. Dacă persoana are și arme, obiect, gadget, substanță sau animal care poate pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea fizică a altor persoane, pedeapsa este majorată cu o treime.
Ce veți păți dacă veți deranja un polițist sau un militar
Pe de altă parte, actele de ultraj împotriva unui militar, polițist dar și a personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, în exercitarea atribuțiilor sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, va suporta pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă, cu limitele majorate cu jumătate.
„Pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru această infracțiune, ale cărei limite speciale sunt majorate cu 50%, poate fi folosită pentru a pedepsi o persoană care amenință, lovește sau folosește alte forme de violență împotriva unui judecător sau procuror în timp ce aceștia își exercită atribuțiile”, spune legea.
Când se vor majora limitele speciale ale pedepsei
Limitele speciale de pedeapsă pentru infracțiunile de lovire sau de acte de violență enumerate la articolul 193 din Codul penal se majorează cu o treime atunci când victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului.
De asemenea legea se aplică dacă victima este un minor, fapta este săvârşită în public sau dacă făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook