Simona Ionescu / Redactor Șef

Președintele Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. Partidele n-au fost în stare să-l convingă

Președintele Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. Partidele n-au fost în stare să-l convingă
Președintele Iohannis s-a arătat nemulțumit de consultările pe care le-a avut în cursul zilei de luni, 14 decembrie, cu reprezentanții partidelor care au intrat în viitorul Parlament ca urmare a alegerilor din 6 decembrie. Deocamdată, nu avem nominalizarea premierului ci doar decizia președintelui.

Consultările care au avut loc la Palatul Cotroceni au fost organizate după ce Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare. Potrivit datelor puse la dispoziție de către BEC, Legislatura 2020-2024 va fi formată din senatori și deputați care aparțin următoarelor partide și formațiuni politice: PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

În urma consultărilor avute cu reprezentanții partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, președintele Klaus Iohannis a susținut, luni seară, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, iar mesajul trasmis arăta că este nemulțumit.

Reamintim propunerile pentru premier: Nicolae Ciucă (propus de președinte), Florin Cîțu (propunere PNL), Dacian Cioloș (propunere USR PLUS), Călin Georgescu (propunere AUR).

Ca opinie personală, cred că partidele nu vor ajunge la o înțelegere și că viitorul premier va fi cel ales de președintele Iohannis, adică generalul Ciucă, omul care-i sperie acum pe liderii politici.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

„Am avut astăzi o primă runde de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii buni între reprezentanții acestei formațiuni și mine, dar astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat și formarea unui nou Guvern. Este nevoie de o nouă rundă de consultări”, a declarat Iohannis.

„Am primit azi câteva propuneri, însă cred că e nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează. Având în vedere că BEC a comunicat rezultatele finale, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament. Intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, luni”, a mai declarat șeful statului.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre