Simona Ionescu / Redactor Șef

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat! Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat! Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”
Cristian Popescu Piedone merge mai departe cu controalele, iar ANPC-ul s-a oprit în zona APACA, unde sunt cele mai multe firme de livrare. Ce au găsit inspectorii e strigător la cer, oamenii sunt pur și simplu „otrăviți”.

Insecte în alimente, clienți păcăliți la gramaj, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-a descoperit Cristian Popescu Piedone după ce a făcut un control în zona APACA, unde își desfășoară activitatea cele mai multe firme de livrare. Șeful ANPC le-a arătat românilor cum sunt „otrăviți”.

Ce au găsit inspectorii ANPC

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat. Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”
Ce au găsit inspectorii ANPC la agenții economici de la APACA

Controlul coordonat de Cristian Popescu Piedone pe 12 martie 2025 la APACA a scos la iveală realități îngrijorătoare despre condițiile în care 13 operatori economici din sectorul alimentației publice cu livrare pregătesc mâncarea pentru clienți.

În timp ce prețurile au fost crescute, aceștia foloseau produse cu data limită de consum depășită, produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare, agregate neigienizate corespunzător, iar tigăile sau alte ustensile aveau un grad de uzură avansat.

„Tigăile sunt o rușine”

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat. Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”
Tigăi mizerabile, descoperite de Piedone

În plus, temperatura nu era respectată, pereții și pavimentul erau neigienizate, erau folosite produse alimentare cu stare termică modificată, iar acordul de funcționare lipsea cu desăvârșire.

Iar personalul nu avea nici o problemă că nu era echipat corespunzător și nici deranjat de prezența insectelor vii și moarte. Cât privește tigăile vechi și pline de mizerie, Piedone a mărturisit că sunt o „rușine. Cum să gătești în așa ceva și să iei bani de la oameni?”.

Amenzi de 186.000 de lei

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat. Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”
Dezastru la agenții economici de la APACA

Cu amenzi de 186.000 de lei, suspendări și produse retrase, acțiunea subliniază determinarea lui Cristian Popescu Piedone de a impune ordine și siguranță în industria HoReCa.

„Am oprit livratorii, le-am întors pachetele. Problema cea mai mare este lipsa de afișaj la porție și furturile din pachetele care ajung la destinație”, a spus Cristian Popescu Piedone. În urma verificării celor 13 agenți economici, au fost oprite de la comercializare alimente în valoare de 7787 lei, iar activitatea a patru agenți economici a fost suspendată.

Operatorii economici controlați au fost Food Bazar SRL, Leyac Company SRL (The Spice), Noblese Company SRL, Meal Plan SRL, Mori de pofta SRL, Infinity Food SRL. Acestora li s-au alăturat Boutique du Pain Lab SRL, Laboratorul de Pizza SRL, Sufro Company SRL, Royal Sushi House SRL, Kitorenda SRL, Cloud Kitchen Services SRL și Delivery Bistro.

Intoxicații cu metale grele din rugină

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat. Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”
Piedone lovește în agenții economici!

Tigăile vechi, ruginite și pline de mizerie, precum cele dezvăluite de Cristian Popescu Piedone în controalele sale recente la unitățile de alimentație publică reprezintă un pericol real pentru sănătatea consumatorilor.

Aceștia pot face de la toxiinfecții alimentare acute până la probleme cronice cauzate de acumularea substanțelor nocive. Experții avertizează că mizeria, rugina și grăsimile arse din tigăi afectează digestia, ficatul și chiar sistemul imunitar.

Toxiinfecții alimentare din cauza bacteriilor

Prețurile la mâncare le-au tot crescut, dar o tigaie n-au cumpărat. Piedone ne arată cum suntem „otrăviți”
Control ANPC la agenții economici de la APACA

Tigăile pline de mizerie, cu resturi alimentare, grăsimi arse și suprafețe necurățate, sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor patogene precum Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Listeria sau Staphylococcus aureus. Aceste microorganisme prosperă în condiții de umiditate și căldură, iar o tigaie murdară, folosită repetat fără o igienizare corespunzătoare, devine un focar de contaminare.

Compuși toxici din grăsimile arse

Grăsimile arse, care se acumulează în straturi groase pe tigăile mizerabile, sunt o altă sursă majoră de pericol. Când aceste grăsimi sunt reîncălzite la temperaturi ridicate, ele se descompun și eliberează compuși chimici toxici, cum ar fi acroleina, hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) și radicalii liberi.

Acroleina poate afecta căile respiratorii și mucoasa gastrică, ducând la inflamații, arsuri la stomac sau greață. HAP-urile, considerate cancerigene de OMS, se acumulează în timp și cresc riscul de cancer la ficat, plămâni sau stomac.

Perturbarea sistemului digestiv și imunitar

Tigăile vechi și ruginite, combinate cu mizeria acumulată, pot introduce în mâncare particule de mucegai, ciuperci microscopice și alte toxine produse de bacteriile anaerobe. Acestea nu doar că alterează gustul, dar pot afecta grav sistemul digestiv.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri