Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul și singurul muzeu dedicat cartofilor prăjiți din lume: Frietmuseum. O poveste interesantă

Primul și singurul muzeu dedicat cartofilor prăjiți din lume: Frietmuseum. O poveste interesantă
Incredibil, dar adevărat, până acum nu a existat niciun muzeu al cartofilor prăjiți în lume, ceea ce face ca Muzeul Cartofilor Prăjiți din Bruges, „Frietmuseum” să fie singurul și unicul muzeu al cartofilor prăjiți.

Împreună cu delicioasa ciocolată belgiană, cartofii prăjiți sunt cu siguranță produsul care ilustrează cel mai bine stilul de viață bun al belgienilor. De aceea, aceștia a dedicat acestui produs culinar, cu totul extraordinar, singurul și unicul muzeu al cartofilor prăjiți, Frietmuseum din Bruges.

Muzeul cartofilor prăjiți a fost fondat în anul 2008

Muzeul a fost fondat în 2008 de Eddy Van Belle, care deschisese anterior alte două muzee în Bruges, ambele aflate într-o singură clădire: Choco-Story, dedicat industriei ciocolatei din Belgia, și Lumina Domestica, care găzduiește colecția de 6.500 de lămpi a lui Van Belle.

Inspirat de popularitatea Choco-Story, Van Belle a cercetat posibilitatea unui muzeu dedicat cartofilor prăjiți și a fost încurajat să deschidă Frietmuseum după ce a descoperit că nu exista niciun muzeu similar în altă parte.

Muzeul cartofilor prăjiți se află într-o clădire ridicată în 1399

Singurul muzeul al cartofilor prăjiți din lume se află în Belgia

Frietmuseum se află în clădirea gotică Saaihalle (fosta hală de lână) din Vlamingstraat 33. Aceasta este una dintre cele mai vechi clădiri din centrul istoric al orașului Bruges, înscris în Patrimoniul Mondial, și datează din 1399, cu o anexă adăugată la scurt timp după aceea.

Clădirea a fost extinsă ca reședință a consulului din Genova în 1441, folosită de țesători din 1578 până în 1750, iar de atunci a servit ca han, cafenea, cinematograf, sală de dans și, din 1978, ca bancă și spațiu expozițional. Înainte de deschiderea muzeului, acesta a fost supus unui an și jumătate de lucrări de renovare, inclusiv restaurarea fațadei. În timpul acestor lucrări, nu au fost efectuate modificări structurale la interiorul clădirii.

Istoria cartofilor prăjiți, care începe în Peru, în jurul anului 8000 î.Hr.

Muzeul se întinde pe trei etaje. Exponatele de la parter urmăresc istoria cartofilor, care începe în Peru, în jurul anului 8000 î.Hr. Primul etaj prezintă în detaliu istoria cartofilor prăjiți și originile lor în Belgia. La subsolul clădirii se află o cafenea, iar printre exponate se numără fotografii, opere de artă, mașini istorice de curățat cartofi și de făcut cartofi prăjiți. Precum și un videoclip care prezintă modul în care se fac cartofii prăjiți perfecți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre