Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul verdict în cazul procesului lui Alec Baldwin. Juriul a decis cine a fost de vină

Primul verdict în cazul procesului lui Alec Baldwin. Juriul a decis cine a fost de vină
Tragedia de pe platourile de filmare ale western-ului ”Rust”, produs de Alec Baldwin, a șocat o lume întreagă atunci când directoarea de imagine a fost împușcată mortal. La trei ani distanță, iată că vine și primul verdict al instanței, după ce juriul a decis cine e de vină.

În octombrie 2001, Alec Baldwin se afla în New Mexico, în calitate de actor și producător al filmului western ”Rust”. Aflat pe platoul de filmare, actorul a folosit o armă care în mod normal trebuia să conțină doar gloanțe oarbe. Din păcate însă, un glonț real a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins și l-a rănit pe regizorul Joel Souza.

În urma tragediei, Alec Baldwin a fost acuzat de omor din culpă, iar procesul său este programat să aibă loc în luna iulie, actorul declarându-se nevinovat. În afară de Alec Baldwin, a mai fost acuzată și armuriera acestuia, Hannah Gutierrez-Reed. Aceasta trebuia să se asigure că sunt respectate normele de siguranță impuse la Hollywood în astfel de cazuri, printre ele fiind și interdicția de a folosi gloanțe reale. 

Armuriera lui Baldwin, vinovată de omor prin imprudență 

În timpul audierilor din cadrul procesului, jurații au vizionat imagini care îl arătau pe Alec Baldwin manevrând arme într-un mod periculos, îndreptându-le către alți membri ai echipei, în timp ce armuriera nu a intervenit. Procuroarea a acuzat-o astfel pe Gutierrez-Reed pentru aducerea de muniție reală pe platou și pentru neglijența în efectuarea verificărilor necesare pentru a se asigura că muniția introdusă în arma era sigură.

„Acesta nu este un caz în care a făcut o greşeală punând din greşeală un glonţ real în armă”, a declarat procurorul Kari Morrissey în pledoaria finală de miercuri. „Acest caz se referă la eşecuri de siguranţă constante şi nesfârşite care au dus la moartea unei fiinţe umane şi aproape au ucis o alta”, a adăugat ea.

Nu era prima oară când armuriera era neglijentă

„Dacă nu verifică muniţia falsă (…) pentru a se asigura că sunt într-adevăr gloanţe albe, (…) este un joc de ruletă rusească care se desfăşoară de fiecare dată când un actor poartă o armă”. 

Conform procurorului,  Gutierrez-Reed nu a fost prezentă nici când Alec Baldwin îşi pregătea sceneta și a lăsat nesupravegheate cele aproximativ 20 de arme folosite de producţie: „După cum v-au spus numeroşi martori, ea lăsa mereu armele nesupravegheate. Nu a fost nimic neobişnuit în ziua de 21 octombrie”. Juriul a găsit-o pe Reed vinovată de omor prin imprudență, iar sentința este așteptată luna viitoare. Armuriera riscă 18 luni de închisoare, scrie evz.ro. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre