Simona Ionescu / Redactor Șef

Printul Harry, pedepsit din nou de tată. Are legătură cu declarația care l-a înfuriat pe rege

Printul Harry, pedepsit din nou de tată. Are legătură cu declarația care l-a înfuriat pe rege
Ruptura dintre Prințul Harry și familia sa din Marea Britanie se adâncește tot mai tare. Declarațiile și faptele lui nu sunt pe placul regelui Charles, iar acum se iau măsuri.

Într-o inițiativă fără precedent, Prințul Harry a fost eliminat de pe site-ul Familiei Regale. Mai exact, o declarație a Prințului Harry, prin care acesta critică presa britanică pentru modul în care a tratat-o pe Meghan Markle a fost eliminată de pe site-ul oficial al familiei regale.

familia regală britanică
Familia Regală nu mai e unită de când s-a produs Megxit (Instagram)

Declarația, despre care Harry a spus că i-a înfuriat pe tatăl și fratele său, Prințul William, a fost emisă în noiembrie 2016, la câteva zile după ce relația Ducele de Sussex cu actrița Meghan Markle a devenit publică. Timp de mai bine de șapte ani, mesajul a rămas pe Royal.uk, pagina web unde monarhia britanică distribuie comunicatele de presă și anunțurile oficiale. Cu toate acestea, linkul este acum inexistent. Se crede că a fost eliminat discret la începutul lunii decembrie 2023.

Printul Harry, pedepsit din nou de tată

Declarația lui Harry a fost făcută la câteva zile după ce Daily Mail a publicat un articol care spunea: „Fata lui Harry este (aproape) direct din Compton: Casa mamei ei, marcată de bande, dezvăluită — va trece el pe acolo pentru un ceai?”. Ca răspuns la poveste, secretarul de comunicare al lui Harry a luat atitudine împotriva  hărțuirii de către media a lui Meghan Markle. De asemenea, a fost pentru prima dată când Harry și-a confirmat public relația cu Markle.

„Săptămâna trecută s-a depășit o limită”, se arăta în declarație. „Prietena lui, Meghan Markle, a fost supusă unui val de abuz și hărțuire. „O parte din aceasta a fost foarte publică — defăimarea de pe prima pagină a unui ziar național; subtonurile rasiale ale articolelor de opinie; și sexismul și rasismul flagrant al trolilor de pe rețelele sociale și comentariile la articole online”, se mai arăta în declarație.

Prințul Harry a fost primul membru al Familiei Regale britanice care a sărit public în apărarea partenerei, împotriva hărțuirilor apărute în presă (Instagram)

Mesajul explica în continuare că Prințul Harry era „îngrijorat” de siguranța lui Markle și „profund dezamăgit că nu a reușit să o protejeze”. „Nu este corect ca la câteva luni de relație cu el, domnișoara Markle să fie supusă unei astfel de furtuni”, continua mesajul.

„Știe că comentatorii vor spune: Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătească. Și că face parte din joc. El nu este deloc de acord. Acesta nu este un joc — este viața ei și a lui”. Conform Page Six, transmiterea respectivei declarații a fost o mișcare îndrăzneață pentru Harry. Până atunci, familia regală a urmat mottoul „Niciodată nu te plânge, niciodată nu explica” în relația cu presa.

 Declarația care l-a înfuriat pe Regele Charles

Harry, în vârstă de 39 de ani, a scris în cartea sa de memorii din 2023, Spare, că declarația respectivă i-a înfuriat pe tatăl său, Regele Charles, și pe fratele său, Prințul William, deoarece a evidențiat deficiențele lor în a-și apăra soțiile respectiv pe Regina Camilla și pe Kate Middleton, atunci când au fost la rândul lor hărțuite și urmărite de presă.

Deranjat de declarația fiului său din 2016, Regele Charles a dat ordin să fie înlăturat „discret” de pe site-ul oficial al monarhiei (Instagram)

Declarația mea a generat un nou val de atacuri — din partea familiei mele, a reamintit el în carte. Tata și Willy erau furioși. Mi-au făcut morală. Amândoi au spus că declarația mea i-a pus într-o lumină negativă. De ce naiba? Pentru că ei nu au emis niciodată o declarație pentru iubitele sau soțiile lor când erau hărțuite”.

Aceasta nu este prima dată când Palatul Buckingham a intervenit asupra profilului lui Harry pe site-ul regal oficial. La începutul acestui an, profilurile separate ale Ducelui și Ducesei de Sussex au fost combinate într-o biografie comună care, în plus, a fost mult redusă. Cuplul, care s-a căsătorit în mai 2018, a renunțat la îndatoririle regale senior în ianuarie 2020.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre