Simona Ionescu / Redactor Șef

Profesorii vor putea fi dați afară din școală dacă greșesc grav. Noua lege a Educației vine cu sancțiuni

Profesorii vor putea fi dați afară din școală dacă greșesc grav. Noua lege a Educației vine cu sancțiuni
Dacă profesorii nu respectă regulamentul stabilit de unitățile de învățământ, dar și a codului etic vor fi penalizați în noul an școlar, care începe din septembrie, cu amenzi mai mari, exmatriculări și, respectiv, cu desfacerea contractului de muncă.

Reglementările consemnate se regăsesc în noua lege a Educațieii și are ca scop creșterea siguranței din școli.

Părinții pot cere monitorizare video în clasă

Unitățile de învățământ preuniversitar pot decide, din septembrie, odată cu începerea noului an școlar, montarea de sisteme de supraveghere audio-video în sălile de curs, dacă obțin și acordul majorității părinților.

Potrivit legii, cazurile de violență înregistrată la adresa elevilor trebuie sesizată la număr național 119, iar copiii, dar și personalul didactic, victime ale comportamentelor agresive, vor beneficia de consiliere gratuită.

 Ce li s-a interzis elevilor prin lege

Pentru creșterea siguranței în școli, elevilor le este interzis, între altele, să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise.

Nu au voie să participe la jocuri de noroc, să introducă în unitățile de învățământ arme sau alte obiecte care pun viața în pericol sau să provoace acte de violență. Sancțiunile pentru nerespectare regulamentului din școli pot ajunge până la exmatriculare.

Noua lege permite ca profesorii să fie dați afară

Și profesorii vor fi sancționați cu amenzi de până la 5.000 lei și chiar cu desfacerea contractelor individuale de muncă pentru abateri disciplinare, cum ar fi fapte de violență asupra copiilor sau meditațiile desfășurate cu elevii de la propria clasă.

Între 1.000 și 5.000 lei vor plăti amenzi și directorii de școli, care nu vor acorda elevilor bursele lunare cuvenite. O amendă similară cu cea a profesorilor și directorilor vor primi și părinții care nu permit copiilor să frecventeze cursurile unităților de învățământ. Se încearcă astfel să fie diminuat abandonul școlar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre