Prin protestul lor, cei 49 de gardieni de la Vatican cer plata orelor suplimentare și a indemnizațiilor. De asemenea, există o nemulțumire tot mai mare în rândul celor 4500 de angajați ai statului pontifical, care se plâng de sprijinul tot mai slab al familiei, de lipsa protecției sănătății și a rețelelor de protecție socială. În Sfântul Scaun nu există o asociație sindicală, iar tribunalul intern al muncii nu respectă standardele europene.
La Vatican există doar o asociație de sector
Cei 49 de custozi ai Muzeelor Vaticanului care au demarat o acțiune colectivă împotriva Guvernatoratului sunt doar vârful icebergului neliniștii care există în rândul celor 4.500 de angajați ai Statului Papal. Aceștia se plâng că alocațiile familiale nu sunt prevăzute pentru toți, de protecția sănătății pentru cei care au copii cu handicap peste 26 de ani și vor actualizarea contractelor sectoriale.
Și nimeni nu vrea să audă de revendicările sindicale. De fapt, la Vatican nu există nici măcar un sindicat adevărat, ci doar o asociație de sector, ADLV, înființată pe vremea Papei Wojtyla. Din 4.500 de angajați, puțin peste 500 sunt membri, iar metoda aplicată este cea a consultării.
Nemulțumiri au venit și din partea portarilor diferitelor clădiri
În curia (aparatul administrativ al Sfântului Scaun) există și un fel de Tribunal al Muncii, ULSA, care nu are standarde europene. Date fiind aceste condiții, singurul lucru care le-a rămas celor 49 de custozi de muzeu a fost să apeleze la ajutorul avocatului Laura Sgrò.
Potrivit www.dagospia.com, s-a început negocierea pentru recunoașterea actualizării tabelelor de ore suplimentare, negocierea atribuirii nivelurilor și claselor de merit, recunoașterea indemnizațiilor de tură și închirierea locuințelor în funcție de venit. ADLV primește din când în când și alte plângeri privind forme de hărțuire, abuzuri de putere, dar și din partea portarilor angajați în diferite clădiri, nemulțumiți de condițiile de lucru.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook