Simona Ionescu / Redactor Șef

Schimbări în biserica catolică. Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru căsătoria preoților

Schimbări în biserica catolică. Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru căsătoria preoților
Biserica Romano-Catolică ar trebui să se „gândească serios” la posibilitatea de a permite preoților să se căsătorească, a declarat un înalt oficial al Vaticanului și consilier al Papei Francisc într-un interviu publicat duminică.

O veche doctrină a bisericii catolice ar putea fi schimbată. Arhiepiscopul Charles Scicluna din Malta, care este și secretar adjunct în biroul doctrinar al Vaticanului a vorbit despre căsătoria preoților catolici. „Este probabil prima dată când spun acest lucru în mod public și va suna eretic pentru unii oameni”, a declarat arhiepiscopul pentru Times of Malta.

Papa Francisc a exclus în 2019 orice șansă ca el să schimbe regula romano-catolică care cere ca preoții să fie celibatari. Dar aceasta nu este o doctrină oficială a Bisericii și, prin urmare, ar putea fi schimbată de un viitor papă.

„Regula celibatului nu este eternă, precum hirotonirea preoțească”

Într-un interviu acordat unui post de știri din America Latină în 2023, Papa Francisc a vorbit din nou despre regula celibatului, afirmânc că „nu este eternă, precum „hirotonirea preoțească”, ci o „disciplină” care ar putea fi revizuită. Arhiepiscopul Scicluna, poate cel mai bine cunoscut pentru investigațiile sale privind infracțiunile de abuz sexual, a precizat că preoților li s-a permis să se căsătorească în primul mileniu din istoria Bisericii.

Dar și că mariajul este permis și astăzi în ritul oriental al Bisericii Catolice. „Dacă ar fi după mine, aș revizui cerința conform căreia preoții trebuie să fie celibatari. Experiența mi-a arătat că acesta este un lucru la care trebuie să ne gândim serios”, susține sfinția sa.

Preoții catolici s-ar putea căsători

Un preot se poate îndrăgosti

Scicluna, în vârstă de 64 de ani, a declarat că biserica a „pierdut mulți preoți mari pentru că au ales căsătoria”.  Acesta susține că „există un loc” pentru celibat în Biserică, dar că aceasta trebuie să ia în considerare și faptul că un preot se îndrăgostește uneori. Atunci acesta trebuie să aleagă „între ea și preoție, iar unii preoți fac față acestei situații angajându-se în secret în relații sentimentale”.

Papa a respins în 2021 propunerea ca bărbați în vârstă căsătoriți să fie hirotoniți

Dezbaterea cu privire la posibilitatea ca preoții romano-catolici să se căsătorească există de secole. Bărbaților căsătoriți li se permite să devină preoți în biserica catolică de rit răsăritean, precum și în biserica ortodoxă. În 2021, papa a respins o propunere de a permite unor bărbați căsătoriți în vârstă să fie hirotoniți în zone îndepărtate din Amazon.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre