O investigație dezvăluie că peste 100 de preoți, care sunt suspectați de abuzuri asupra copiilor, sunt încă activi în Biserica Catolică din Portugalia.
Concret, o comisie care investighează în amănunt cazurile de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai Bisericii Catolice din Portugalia a anunțat public faptul că peste 100 de preoți suspecți sunt încă activi în cadrul bisericii.
Potrivit unei anchete efectuate de această comisie, peste 100 de preoți, suspectați direct de abuzuri sexuale asupra copiilor, joacă, încă, un rol activ în Biserica Catolică din Portugalia.
Acest anunț al comisiei portugheze vine după ce a fost publicat un raport, în care se afirmă că „cel puțin 4.815 copii au fost abuzați sexual de membri ai Bisericii Catolice portugheze, majoritatea preoți, în decursul a 70 de ani”, potrivit Reuters.
O declarație făcută de Pedro Strech, un psihiatru pentru copii, care a condus ancheta comisiei date, atestă că „există un număr aproximativ (de preoți acuzați) și va fi în mod clar mai mult de 100”.
„Cei de pe listă ar trebui să fie înlăturați din rolurile lor sau cel puțin să li se interzică să interacționeze cu copiii și adolescenții pe durata anchetei”.
Investigațiile privind cazurile de abuz asupra copiilor din Portugalia au fost declarate de comisie în ianuarie 2022, iar rapoartele finale sugerează că „descoperirile au fost vârful icebergului”, întrucât 4.815 victime documentate în rapoarte reprezintă „numărul minim absolut de victime”.
Comisia a declarat acum că se află în curs de pregătire a listei preoților acuzați și că o va trimite atât Bisericii, cât și procuraturii.
„Biserica avea datoria morală și etică să colaboreze cu autoritățile judiciare”, a mai precizat specialistul Stretch, citat de media externă.
Comisia portugheză și-a început activitatea în luna ianuarie a anului trecut, după ce un raport din Franța a dezvăluit că aproximativ 3.000 de preoți și oficiali religioși au abuzat sexual peste 200.000 de copii. Aceștia ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu minori din Europa, Africa și America. Iar ceea ce se întâmplă în Portugalia este doar un exemplu și nu este singular în întreaga lume de azi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook