Pagube mari în America, după ce studenții de la Universitatea Columbia au provocat distrugeri incredibile. Protestatarii pro-Palestina care au ocupat Universitatea Columbia de săptămâni întregi și-au dus cauza la un nou nivel de distrugere, ocupând o clădire a campusului în mod violent. O mulțime masivă de studenți demonstranți — care a crescut de la o zi la alta — a invadat Hamilton Hall la colegiul Ivy League, Columbia, din New York și au ajuns să intre cu forța și să ocupe clădirea.
Au fost auzite mai multe scandări în timp ce toate acestea se întâmplau, majoritatea referindu-se la denunțarea conflictului în curs din Gaza, studenții numindu-l genocid. Imaginile transmise marți de agențiile de presă de la fața locului arată clădirea cu ferestrele sparte și protestatari care au blocat ușile cu mese și scaune din lemn.
Protestul durează de două săptămâni
Acest protest durează de două săptămâni și totul pare să ia proporții dezastruoase. Studenții au cerut conducerii Universității Columbia să renunțe la investițiile legate de Israel, ceva ce președintele universității spune că nu vor face, în ciuda vocilor tot mai numeroase de protest.
Acum, cu această intrare forțată, lucrurile au luat o turnură și mai sinistră, căci se pare că situația nu se va opri prea curând. Oficialii universității au declarat că studenții suspendați nu vor mai avea acces în campus, iar cei care urmau să absolve cursurile nu vor mai putea face acest lucru.
Scenele sunt „o rușine totală”
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a spus pe rețeaua X că scenele de la Columbia sunt o „rușine totală”: „Campusul este invadat atât de studenți antisemiți, cât și de cadre didactice”, a scris Johnson care a cerut din nou demisia președintelui universității, Minouche Shafik.
Pe 18 aprilie, poliția a percheziționat o tabără pro-palestiniană din centrul campusului și a arestat peste 100 de studenți. Dar activiștii s-au regrupat într-o altă tabără și au forțat universitatea să treacă la un program de predare hibridă a cursurilor.
Proteste violente în lanț și la alte universități de top din America
Protestul de la Universitatea Columbia a declanșat demonstrații similare ale studenților din întreaga țară, în cel puțin 22 de state și în capitala Washington. Luni, poliția a arestat zeci de protestatari de la universitățile din Texas, Utah, Georgia și Virginia.
Universitatea Cornell din nordul statului New York a anunțat că a făcut o primă serie de suspendări ale studenților participanți la proteste. La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), tensiunile au escaladat după ce grupuri rivale, pro-palestiniene și pro-israeliene s-au ciocnit.
Proteste extinse și în Europa și Australia
Între timp, protestele se extind și la universități din Europa și Australia. În Marea Britanie, studenții protestatari au înființat o tabără la Universitatea din Warwick. Studenții de la University College London (UCL) au organizat un miting pentru a protesta împotriva bombardamentelor israeliene din Gaza.
În Italia, Universitatea La Sapienza din Roma a fost martora unor ciocniri violente între demonstranți și poliție. Două persoane au fost arestate după ce protestatarii au încercat să întrerupă o întâlnire la senatul academic al universității. Alte proteste au avut loc și la Paris, dar și în Melbourne, Australia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook