Simona Ionescu / Redactor Șef

Pui cu usturoi, după o veche rețetă spaniolă. E atât de bun că nu te poți opri

Pui cu usturoi, după o veche rețetă spaniolă. E atât de bun că nu te poți opri
Pui cu usturoi (Pollo al ajillo) este un preparat clasic spaniol, originar din regiunea Castilia, dar popular în întreaga Spanie. Rețeta e simplă, se prepară rapid și e ideală pentru o cină cu prietenie.

Rețeta spaniolă de pui cu usturoi este un exemplu perfect al bucătăriei spaniole: ingrediente puține, dar de calitate, combinate pentru a crea un preparat care nu va fi uitat atât de ușor.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o minunăție de pui cu usturoi aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 pui întreg, tăiat în bucăți (sau 8 pulpe de pui cu os și piele), 8-10 căței de usturoi, curățați și lăsați întregi, 100 ml ulei de măsline extravirgin.

Mai aveți nevoie de 150 ml vin alb sec, 1 foaie de dafin, 1 crenguță de rozmarin proaspăt sau 1 linguriță cu rozmarin uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce, sare, piper negru. Opțional: 1 ardei iute uscat, pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor.

Mod de preparare

Pui cu usturoi, după o rețetă spaniolă veche. E atât de bun că nu te poți opri
Pui spaniol cu usturoi, te lingi pe degete!

Se spală bucățile de pui și se usucă cu prosoape de hârtie, se condimentează cu sare și piper. Într-o tigaie mare se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă bucățile de pui și se prăjesc 7 minute pe fiecare parte, până devin aurii.

Scoateți puiul pe o farfurie și lăsați deoparte. În același ulei se adaugă cățeii de usturoi întregi și, dacă folosiți, și ardeiul iute. Se călește la foc mic 2-3 minute, amestecând, până usturoiul devine ușor auriu și aromat. Aveți grijă să nu-l ardeți, pentru că va deveni amar.

Adăugați foaia de dafin, rozmarinul și boiaua de ardei. Se amestecă bine pentru a se elibera aromele, apoi se toarnă vinul alb. Lăsați să fiarbă 2-3 minute pentru ca alcoolul să se evapore.

Preparatul se servește fierbinte

Se pun bucățile de pui înapoi în tigaie, împreună cu sucul pe care l-au lăsat pe farfurie. Se acoperă parțial tigaia și se gătește la foc mic-mediu timp de 20-25 de minute. Aveți grijă să întoarceți bucățile din când în când, iar dacă sosul scade prea mult, adăugați puțin vin alb sau apă.

La final puiul să fie foarte bine făcut, iar sosul gros. La final, presărați pătrunjel proaspăt tocat. Pollo al ajillo se servește fierbinte, direct din tigaie alături de cartofi prăjiți sau la cuptor și o salată verde cu roșii și ceapă. Pentru o notă fresh, adăugați câteva felii subțiri de lămâie în ultimele cinci minute de gătire.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *