Simona Ionescu / Redactor Șef

Raluca Turcan anunță ce bani primesc pensionarii anul acesta

Raluca Turcan anunță ce bani primesc pensionarii anul acesta
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a comentat decizia CCR conform căreia legea de majorare a pensiilor cu 40% este constituțională. Și a anunțat ce decizii a luat Guvernul.

Așa cum am anunțat deja într-o știre, CCR a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, iar Raluca Turcan anunță ce bani primesc pensionarii. Judecătorii constituționali au stabilit că actul normativ este constituțional și poate fi pus în aplicare.

Conform declarației ministrului Muncii, după decizia CCR va urma ca Parlamentul să se pronunțe la ce urmează să se facă.

Executivul are la dispoziție mai multe pârghii prin care să amâne aplicarea legii pensiilor, mai ales că deține și majoritatea în Parlament.

Raluca Turcan anunță însă și poziția guvernului pe care-l reprezintă.

„Când vine vorba de pensii, cel mai important lucru pe care trebuie să-l asigurăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului. E important să respectăm echitatea și contributivitatea. În prezent avem buget alocat pentru pensii. Anul acesta, în bugetul pe care l-am trimis la MF am prevăzut ca măcar indexarea cu rata inflației să se facă”, a declarat ministrul Muncii.

Raluca Turcan anunță că punctul de pensie va fi indexat cu inflația

Când Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României, susţinea că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor şi studiilor de impact. Potrivit sesizării, parlamentarii nu au identificat sursele de finanţare pentru majorările propuse.

Acum, ministrul Raluca Turcan anunță ce bani primesc pensionarii. Ea susține că, anul acesta, este prevăzut ca punctul de pensie să crească cu indicele de inflație pe cadrul legal actual. Majorarea a fost propusă în proiectul de buget transmis către Ministerul Finanțelor Publice săptămâna trecută.

Guvernul și-a exprimat intenția de a majora pensiile, în anul 2021, cu 8%.  S-a apreciat că acest procent nu va impacta foarte mult bugetul de stat. Conform declarațiilor anterioare ale decidenților, majorarea se va produce de la 1 septembrie 2021.

Guvernul susţinea că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor şi studiilor de impact. Potrivit sesizării, parlamentarii nu au identificat sursele de finanţare pentru majorările propuse.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre