Simona Ionescu / Redactor Șef

Războiul din Ucraina. Câți civili au fost uciși în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia

Războiul din Ucraina. Câți civili au fost uciși în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia
ONU spune că cel puțin 136 de civili au fost uciși până luni, inclusiv 13 copii, și alte sute au fost răniți.

Până duminică, comisarul ucrainean pentru drepturile omului a estimat doar numărul victimelor civile la 210, inclusiv mai mulți copii. O fetiță de șapte ani a murit într-un atac asupra unei grădinițe. Dar au fost victime și în capitala Kiev, iar 10 membri ai comunității etnice grecești a Ucrainei au fost uciși când satele lor au fost atacate în sud.

Alisa Hlans a fost una dintre cele șase persoane care au murit când grădinița ei a fost lovită în a doua zi a invaziei ruse, vineri, în orășelul Okhtyrka. Acesta se găsește la o oră de mers cu mașina de granița de nord-est a Ucrainei.

Alisa era la trei luni distanță de a opta aniversare. Ea a fost rănită mortal, iar procurorul general Irina Venediktova a declarat că a murit sâmbătă la spital. Medicii se luptau pentru a salva viața unui al doilea copil rănit, a adăugat ea într-un mesaj pe rețelele de socializare, deasupra unei imagini cu mesajul „Avem nevoie de pace!”, scrie BBC.

Alți câțiva copii au fost uciși, inclusiv o fată pe nume Polina, care era în ultimul an de școală primară, la Kiev. Potrivit autorităților locale din Kiev, ea și părinții ei au fost împușcați de un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc, pe o stradă din nord-vestul capitalei. Fratele și sora Polinei au fost transportați la spital. Sora ei e la terapie intensivă, iar fratele ei a fost dus la un alt spital pentru copii.

Mai mulți copii au fost uciși în război

Poveștile celorlalți civili uciși sunt la fel de tulburătoare. Un băiat a murit când un bloc a fost bombardat în nord-estul Ucrainei, în a doua zi a invaziei Rusiei. Explozia a provocat incendii în mai multe apartamente din Chuhuiv, un orășel din afara celui de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkov.

Cinci membri ai aceleiași familii au murit în sudul Ucrainei în prima zi de război, în timp ce trupele ruse au înaintat spre orașul Herson din Crimeea, care a fost confiscat din Ucraina în urmă cu opt ani. Detaliile atacului au fost dezvăluite pentru prima dată de șeful Poliției de patrulare a Ucrainei, Yevhen Jukov, care a spus că este vorba despre familia unui coleg din poliție, mai scris sursa citată.

Circumstanțele sunt neclare, dar familia ar fi încercat să scape de ruși cu două mașini când au fost atacate în apropiere de Nova Kakhovka, chiar în afara Kherson. Oleg Fedko hotărâse să-și mute familia departe de zonă, iar familia a plecat în două mașini. Fratele polițistului, Denis, a descris cum a vorbit cu mama lui când a început să strige că în mașină sunt copii. Apoi a auzit împușcături.

Au murit și cei doi bunici ai copiilor, în vârstă de 56 de ani, alături de soția polițistului, Irina, și doi copii: Sofia care avea șase ani și Ivan care avea doar câteva săptămâni.

Comunitatea greacă din Ucraina a înregistrat pierderi de vieți omenești

La peste 450 km (280 mile) distanță, în două sate nu departe de granița rusă din sud-estul Ucrainei, populația etnică greacă a țării a suferit o dublă tragedie. Grecii au trăit în Ucraina din cele mai vechi timpuri, iar guvernul de la Atena spune că sunt în jur de 150.000 în comunitate. Sâmbătă, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a menționat că 10 civili de origine greacă au fost uciși de atacurile aeriene rusești în apropierea orașului-port Mariupol.

Două sate cu etnici greci au fost lovite: Sartana, la periferia Mariupolului și Buhas, la aproximativ 65 km spre nord. În replică, Ambasada Rusiei la Atena a atribuit vina pentru atac forțelor ucrainene, susținând că „operațiunile militare speciale” ale Rusiei au vizat doar unități militare și infrastructură, mai citează BBC.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre