Simona Ionescu / Redactor Șef

Reconciliere după 50 de ani. Ce i s-a întâmplat unei actrițe batjocorite la Premiile Oscar

Reconciliere după 50 de ani. Ce i s-a întâmplat unei actrițe batjocorite la Premiile Oscar
Cu 50 de ani în urmă, Sacheen Littlefeather a urcat pe scena Premiilor Oscar în numele lui Marlon Brandon să povestească despre reprezentarea nativilor americani în filmele de la Hollywood.

Timp de 50 de ani a fost umilită, dar acum a ieșit soarele și pe strada lui Sacheen Littlefeather. Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice şi-a cerut scuze pentru ce s-a întâmplat acum 50 de ani.

Reconciliere după 50 de ani. Ce i s-a întâmplat unei actrițe batjocorite la Premiile Oscar

În anul 1973 când Marlo Brando a fost câștigătorul Oscarului pentru „cel mai bun actor” cu rolul din „The Godfather”, Littlefeather a urcat pe scenă și a explicat în doar 60 de secunde că Brandon nu poate accepta premiul din cauza „tratării indienilor americani astăzi de către industria filmului”.

A purtat atunci o rochie din piele și mocasini, fiind prima femeie nativă americană care a făcut acest lucru la Premiile Academiei. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 1973 a avut loc în timpul ocupării de două luni a Wounded Knee din Dakota de Sud de către Mişcarea Indienilor Americani.

Atacată personal în anii care au urmat

Unele persoane nu au înțeles mesajul și au huiduit-o. Dar situația a început să devină din ce în ce mai rea în următorii ani, când Littlefeather a mărturisit faptul că a fost batjocorită, discriminată şi atacată personal. După 50 de ani, lucrurile au luat o întorsătură neașteaptată, iar Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a recunoscut că a greșit și şi-a cerut scuze.

Mai mult, Muzeul Academiei de Film a anunţat că o așteaptă pe femeia acum în vârstă de 75 de ani, în septembrie, pentru o seară de „conversaţie, vindecare şi sărbătoare”. La evenimentul ce va avea loc la Muzeul Academiei din Los Angeles, Littlefeather va purta o conversaţie cu producătorul Bird Runningwater, co-preşedinte al Alianţei Indigene a Academiei.

„Abuzul pe care l-aţi îndurat din cauza acestei declaraţii a fost nejustificat. Povara emoţională pe care aţi trăit-o şi costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. Prea mult timp curajul de care aţi dat dovadă a fost nerecunoscut.

Pentru aceasta, vă oferim atât scuzele noastre cele mai profunde, cât şi admiraţia noastră sinceră”, a scris într-o scrisoare trimisă lui Littlefeather de David Rubin, preşedintele Academiei, în luna iunie. După atâta vreme, discursul din anul 1973 a fost numit de Rubin „o declaraţie puternică care continuă să ne amintească de necesitatea respectului şi de importanţa demnităţii umane”.

„Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani”

La rândul său, Littlefeather a mărturisit că este „profund încurajator să vezi cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Premiul Academiei în urmă cu 50 de ani”, amintind că indienii sunt oameni extrem de răbdători. „În ceea ce priveşte scuzele Academiei faţă de mine, noi indienii suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani!”, a spus Littlefeather. „Trebuie să ne păstrăm simţul umorului în legătură cu asta tot timpul. Este metoda noastră de supravieţuire”, a spus aceasta.

S-a furat Oscarul primit de actorul Troy Kotsur pentru rolul din CODA

Potrivit informațiilor oferite de NBC News, statueta Oscar pe care actorul Troy Kotsur, primul cu deficiențe de auz a primit-o pentru rolul din filmul „CODA”, a fost furată pentru câteva ore în acest weekend. Evenimentul neplăcut a avut loc în timpul unei vizite a vedetei în Mesa, Arizona, orașul său natal.

Hoții au fost doi adolescenți care, odată cu statueta, au sustras și mașina. Din fericire, poliția locală i-a dat urgent în urmărire și au fost prinși seara. Actorului i-au fost returnate și statueta și automobilul. Actorul s-a născut cu aceste probleme de sănătate din naștere, dar nu l-a împiedicat să fie un excelent actor de teatru, cu roluri importante pe Broadway. În lumea filmului, el a ajuns cunoscut după ce a jucat în filmul „The Number 23”, alături de Jim Carre.

Sursă foto: today show

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre