Simona Ionescu / Redactor Șef

Reguli noi pentru pensionarii români aflați în diaspora. Ce spune noua lege

Reguli noi pentru pensionarii români aflați în diaspora. Ce spune noua lege
Potrivit noii legi a pensiilor, care se va aplica din toamnă, pensionarii români stabiliți în străinătate vor fi obligați să aibă un certificat de viață. Casa Națională de Pensii a stabilit modelul certificatului de viață.

Pensionarii care locuiesc în străinătate sunt obligați să trimită de două ori pe an, în martie și septembrie către casele teritoriale de pensii, certificatul de viață.

Noua lege 360/2023 se aplică și în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România, în cazul în care pensionarul locuiește în altă țară. O parte din prevederi se vor aplica de la 1 septembrie 2024, altele vor intra în vigoare de la începutul anului.

„Beneficiarii nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial un certificat de viață”

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”, se arată în lege.

Ce este certificatul de viață

Pensionarii trebuie să dea certificatul de viață

Certificatul de viață este un document care atestă faptul că pensionarul este în viață. Acesta va trebui să fie trimis caselor de pensii din România până cel târziu 31 martie, respectiv 30 septembrie din fiecare an.

Dacă pensionarii români nu vor respecta legea, vor avea pensia suspendată începând cu luna următoare. Pensia va putea fi reluată de la data suspendării, dacă pensionarul va prezenta certificatul de viață după ce termenele au expirat.

Autoritățile trebuie să certifice documentul

Certificatul de viață va fi semnat de pensionari în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă. E vorba de instituții de asigurări sociale/ pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Potrivit legii pensionarul trebuie să transmită certificatul din proprie inițiativă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre