Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul către toți pensionarii. 99% dintre dosarele de pensii sunt procesate și digitalizate.
„Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nici o întârziere”
Potrivit lui Daniel Baciu, în perioada următoare deciziile de pensionare urmează să fie trimise spre toate casele de pensii. Ulterior, deciziile vor fi printate și trimise către pensionari. ”Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.
Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu. Va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari. Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a declarat Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
Ce categorie de pensionari nu va primi bani în plus
Nu toți pensionarii vor primi bani în plus în urma recalculării, spune Daniel Baciu, existând o categorie care nu se încadrează. E vorba de persoanele care au stagiul de cotizare mai mic de 25 de ani. Dar, susține președintele Casei Naționale de Pensii, „în urma recalculării, nici o pensie nu va scădea”.
Chiar dacă aceste persoane nu vor primi o mărire la pensie, au beneficiat de „indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”.
„Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca”
„Noua lege a pensiilor are ca fundament contributivitatea, formula spune aşa, avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca.
Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a amintit și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook