Simona Ionescu / Redactor Șef

Reguli noi pentru români. Riscați amenzi dacă nu respectați legea

Reguli noi pentru români. Riscați amenzi dacă nu respectați legea
Românii care locuiesc la altă adresă decât cea care este trecută în cartea de identitate trebuie să respecte reguli noi. Legea a suferit schimbări, iar amenzile vor curge.

Începând cu data de 10 iunie 2023 au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care nu locuiesc la adresa care este trecută în buletinul de identitate. Se lasă cu amenzi.

Potrivit noii legi în vigoare, dacă locuiți la o altă adresă decât cea care este trecută în cartea de identitate trebuie să vă faceți mutați în termen de 15 zile. Mai mult, spune litera legii, sunteți obligați să vă faceți și un contract de comodat sau de închiriere cu proprietarul casei.

Legea spune că va trebui să cereți și înscrierea în cartea de imobil

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Cine nu va ține cont de aceste reglementări, va primi amenzi cuprinse între 40-80 de lei.

Ce trebuie să faceți dacă vă schimbați domiciliul

Dacă vă schimbați domiciliul trebuie să cereți eliberarea unui nou act de identitate

De asemenea, potrivit legii trebuie să cereți, tot în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate dacă vă schimbați domiciliul. Este unul dintre momentele în care sunteți obligați să solicitați eliberarea unui nou buletin, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate. Tot din 10 iunie, s-a stabilit că la aceeași adresă pot fi înregistrare, cu reședința sau domiciliul, cel mult zece persoane. În plus, cei care găzduiesc persoane care nu au înscrisă în cartea de identitate adresa unde locuiesc vor trebui să meargă să-i ia în spațiu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre