Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministerul Sănătății interzice accesul minorilor în aceste saloane. Vestea i-a supărat pe adolescenți

Ministerul Sănătății interzice accesul minorilor în aceste saloane. Vestea i-a supărat pe adolescenți
Adolescenții sunt din acest moment la mâna părinților în ceea ce privește realizarea de tatuaje. Chiar și pentru cercei în nas, limbă sau buric trebuie să fie de acord mama sau tata.

În ultimii ani tot mai mulți adolescenți și-au făcut tatuaje pentru a se face cât mai cunoscuți în rândul prietenilor. De acum încolo, nimeni nu va mai face acest lucru fără ca părinții să-și de acordul. S-a semnat decretul

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1648/2024 a intrat recent în vigoare

Noile reglementări pentru saloanele de tatuaj fac parte din ordinul ministrului Sănătății nr.  1648/2024 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală, semnat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta a intrat recent în vigoare.

„Este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”

S-a schimbat legea. Cum vor fi realizate de acum tatuajele

Potrivit acestuia, nici un tânăr cu vârsta de până la 18 ani nu va mai avea voie să se tatueze, nici dacă primesc acord de la părinți. Iar procedurile de piercing corporal se vor face minorilor de 16 ani doar cu acordul celor care le-au dat viață. Articolul prevede și că „este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”.

Dar și „mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, documentul punctând faptul că „nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Doar tatuatori cu școală și produse cosmetice autorizate

Potrivit noii legi, operatorii de tatuaj, piercing și implantare dermală vor trebui să aibă absolvite cursurile de specializare. În plus, sunt obligați să știe tot ce este necesar despre igienă, acordarea primului ajutor. De asemenea, actul normativ prevede că ”toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate şi doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale.

În saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”. Scoaterea tatuajelor cu laser se va putea face doar la medici specialiști.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre