Filmul a primit notă explicativă la final, dar și cadre fixe care spun cu totul altă poveste decât cea imaginată de realizatorii filmului. În noua versiune, personajele negative devin pozitive, Gru se dedică vieții de familie și creșterii fiicelor sale adoptive etc.
Cenzorii chinezi au modificat finalul filmului animat „Minions: The Rise of Gru” înainte de lansarea acestei pelicule în cinematografele din China, au relatat weekendul trecut mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare, informează Reuters. Acest lucru exemplifică modul în care sunt cenzurate filmele de la Hollywood în China, aparatul de propagandă intervenind peste subiect și transformându-l pe principiul „corectitudinii politice”.
Chiar dacă e o practică uzuală în China, de data aceasta au fost unii dintre utilizatorii de rețele sociale care au avut curajul să se plângă.
Potrivit unor mesaje şi capturi de imagine distribuite pe platforma de socializare Weibo, care este considerată echivalentul chinez al reţelei Twitter, cenzorii de la Beijing au introdus o notă explicativă la finalul peliculei în care se afirmă că Wild Knuckles, un personaj central al filmului, a fost prins de poliţişti şi a petrecut 20 de ani într-o închisoare pentru faptele sale reprobabile comise. În alte trei note se arată că personajul Gru, un complice al lui Wild Knuckles, „s-a întors la familia sa” şi „cea mai mare realizare a lui a fost aceea de a fi tatăl celor trei fiice ale sale”.
„Minions” în varianta originală
În versiunea oficială, distribuită internaţional, filmul „Minions: The Rise of Gru” se încheie cu o scenă în care Gru şi Wild Knuckles, cei doi hoţi şi anti-eroi ai peliculei, fug împreună. Asta, după ce Wild Knuckles îşi înscenează propria moarte pentru a evada din custodia autorităţilor.
În mod curios, secvenţele finale ale filmului animat nu au fost modificate de cenzorii chinezi, însă aceştia au inserat la sfârşitul lungmetrajului o serie de imagini fixe şi comentarii, prin care schimbă povestea și fac să triumfe principiile moraliste pe care le promovează aparatul de propagandă al republicii, transmite AFP.
Internauții ridiculizează finalul chinezesc al filmului „Mininons”
DuSir, un editor online de cronici cinematografice, ale cărui articole sunt urmărite de 14,4 milioane de admiratori pe Weibo, susține că versiunea chineză a filmului durează cu un minut mai mult decât versiunea internaţională şi s-a întrebat dacă acel minut suplimentar era cu adevărat necesar. Mai mulți comentatori online au ironizat notele explicative de propagandă, spunând că ele seamănă cu o prezentare în Power Point.
Universal Pictures, distribuitorul american al lungmetrajului, precum şi distribuitorii săi din China – Huaxia Film Distribution şi China Film Co – au refuzat să facă declaraţii pe această temă.
„Fight Club”, de asemenea, cenzurat în China
Este cunoscut faptul că, de ceva timp, China a introdus o cotă anuală pentru numărul de filme străine care pot fi proiectate în cinematografele sale. Multe filme hollywoodiene care rulează în această ţară au de suferit însă modificări de conținut sau ale unor anumite scene, pentru a putea fi difuzate. Sunt cazuri în care finalul versiunii chinezești e total diferită față de original.
Bunăoară anul trecut, spectatorii chinezi ai filmului clasic din 1999 „Fight Club” au remarcat că finalul original, în care protagonistul peliculei şi al său alter-ego detonează o serie de zgârie-nori, nu se mai regăsea în versiunea difuzată pe site-ul chinezesc de streaming Tencent Video.
Mai mult, chinezii au intervenit și în poveste, informând spectatorii că Poliţia „şi-a dat seama cu rapiditate de întregul plan şi i-a arestat pe infractori, prevenind cu succes explozia bombelor”. Reacțiile care au urmat au fost așa de puternice (inclusiv din partea regizorului filmului „Fight Club” cât şi a autorului cărţii care a stat la baza peliculei) încât platforma Tencent Video a decis, în final, să difuzeze versiunea originală a filmului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook