Simona Ionescu / Redactor Șef

Ritualul lumânărilor le arată fetelor când se vor căsători. Se face doar de Bobotează

Ritualul lumânărilor le arată fetelor când se vor căsători. Se face doar de Bobotează
6 ianuarie este o zi specială pentru toți credincioșii, dar și pentru fetele necăsătorite. Pentru că de Bobotează își pot afla ursitul. Iată un ritual cu lumânări știut de puțină lume.

Tinerele fete care vor să-și afle jumătatea, pot face de Bobotează ritualul lumânărilor. Iată cât de simplu este.

Din cele mai vechi timpuri, în ajunul Bobotezei fetele necăsătorite își pub pernă busuioc „furat” de la preot. Se spune că cel pe care-l vor visa este ursitul. Dar există și un alt ritual pentru a vedea cine va fi jumătatea alături de care vor trăi, mai puțin cunoscut: ritualul lumânărilor. Luați o farfurie, puneți apă și două lumânări. O lumânare simbolizează băiatul, cealaltă fata. Se vor lăsa lumânările să stea pe apă, iar dacă cele două se vor apropia, atunci se spune că tânăra se va căsători cu cel pe care-l iubește.

Pe masa de Bobotează se pun 12 feluri de mâncare

Turta se frământă doar cu nouă degete

De asemenea, se știe că de Bobotează fetele necăsătorite trebuie să se roage cât mai mult și să țină post. În unele zone ale țării, se face și o turtă care se frământă  însă folosind doar nouă degete. Ingredientele necesare sunt 8 linguri cu făină, o lingură cu sare și apă. Fata care o mănâncă trebuie, spune tradiția, să-și lege pe inelar un fir roșu de mătase.

Pe masa de Bobotează se așează 12 feluri de mâncare

Potrivit tradiției, cine strănută în ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul. Cina din ajunul Bobotezei se aseamănă cu cea din Ajunul Crăciunului.

Bunicii spun că sub fața de masă se va pune puțin fân, iar în fiecare colț al mesei sare. Sunt 12 feluri de mâncare care vor fi așezate pe masă, printre care colivă, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, fasole albă cu colțunași umpluți cu ciuperci, pește prăjit, borș de pește, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră. Nimeni nu are voie în ziua de Bobotează să spele, să măture, să coasă sau să se certe.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre