Simona Ionescu / Redactor Șef

Român de etnie arestat în Marea Britanie, după protestele violente. Goana după celebritate l-a trimis la pușcărie

Român de etnie arestat în Marea Britanie, după protestele violente. Goana după celebritate l-a trimis la pușcărie
Un român de etnie rromă a ajuns la pușcărie după protestele violente din Marea Britania de zilele trecute. Goana după celebritate l-a făcut să uite de rațiune și legi.

Înjunghierea a trei fete care mergeau la un curs de dans în orașul Southport din nordul Angliei a fost urmată de cele mai mari proteste violente cu care s-a confruntat Marea Britanie de mai bine de un deceniu. Un român de etnie rromă a fost printre cei arestați, în urma protestelor violente. Goana după celebritate l-a trimis direct la pușcărie.

Bărbatul, pe nume Dimitrie Stoica, a falsificat un live-stream pe TikTok, pretinzând că „fuge” pentru viața lui pentru a obține mai mulți urmăritori. 

A mințit pe Tik Tok pentru a deveni celebru

Dimitrie Stoica, în vârstă de 35 de ani, din România, a postat un videoclip în care se vede cum fuge și spune: „Fug, frate, pentru că fug după mine. Vin. Toată lumea să se retragă.”

Stoica a transmis live către cei 700 de urmăritori ai săi în timp ce se plimba prin Derby, miercurea trecută, pe fondul temerilor crescute de proteste violente.

Dimitrie Stoica, român de etnie rromă, a mințit în live pe Tik Tok că îi este amenințată viața, doar că să atragă mai mulți urmăritori
Foto: Poliție Derbyshire

Ofițerii au declarat că, deși nu au fost probleme în Derby, Stoica le-a spus urmăritorilor săi în jurul orei 22:00 că era urmărit de „extremiști de dreapta” și că se teme pentru viața lui, din dorința de a deveni celebru pe rețeaua de socializare.

A recunoscut că a mințit

Poliția din zonă a fost direcționată să vorbească cu Stoica, iar acesta a confirmat că nu era urmărit și că nu se temea pentru siguranța sa.

Poliția din Derbyshire a declarat că acesta a fost imediat arestat din cauza îngrijorărilor legate de modul în care rețelele sociale au fost folosite pentru a promova dezordinea semnificativă în întreaga țară.

Le-a spus polițiștilor că doar a glumit 

În timpul interogatoriului, Stoica, ce locuiește pe Langley Street, Derby, a recunoscut că toate comentariile sale au fost o „glumă”.

Protestele au fost cele mai violente din Marea Britanie în ultimii 10 ani
Foto: Facebook

El a fost acuzat de o infracțiune de transmitere a unei comunicări false cu intenția de a cauza prejudicii, contrar Secțiunii 179 din Legea privind siguranța online din 2023.

După ce a fost reținut în custodia poliției, Stoica a apărut vineri la Tribunalul Magistratului din Southern Derbyshire, unde a recunoscut acuzația.

A fost condamnat la 3 luni de închisoare 

Stoica a fost condamnat, vineri, la trei luni de închisoare și i s-a ordonat să plătească 154 de lire sterline drept despăgubire.

Mai multe persoane au fost arestate în urma protestelor istorice, iar Dimitrie Stoica a primit 3 luni de închisoare pentru fapta comisă
Foto: Facebook

Live-stream-ul lui Stoica a avut loc în aceeași noapte în care contra-manifestanții s-au aliniat pe străzi pentru a transmite un mesaj clar în Derbyshire, pe fondul temerilor legate de proteste organizate de extrema dreaptă în oraș. În Normanton, au fost afișate pancarte cu mesaje precum „fii doar bun”, „iubire, nu ură” și „dușmanul sosește cu limuzine, nu cu bărci mici”.

Mii de polițiști mobilizați de frica violențelor 

Unele afaceri s-au închis mai devreme de teama că ar putea apărea probleme, după ce forțele de poliție din Marea Britanie au mobilizat 6.000 de ofițeri anti-revoltă în 38 de locații care ar fi fost ținta unor proteste potențiale.

„Puterea aduce responsabilitate”

Asistentul șefului poliției, Michelle Shooter, a declarat: „Am văzut puterea extraordinară a rețelelor sociale în ultimele două săptămâni. Și odată cu această putere vine o responsabilitate și mai mare. Ca forță, respectăm și protejăm absolut drepturile indivizilor de a-și exprima legal opiniile.

Cu toate acestea, dreptul la libertate poate fi limitat – în special acolo unde este necesar pentru a preveni infracțiunile și dezordinea. Așa cum au clarificat forțele de ordine din întreaga țară, orice acțiuni criminale legate de dezordine, fie ele în persoană sau online, vor fi gestionate rapid și ferm.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre