Simona Ionescu / Redactor Șef

Româncele badante din Italia au găsit o metodă prin care își pot lua pensie de la statul italian. Iată cum!

Româncele badante din Italia au găsit o metodă prin care își pot lua pensie de la statul italian. Iată cum!
Menajerele, badantele, bonele și asistentele familiale care lucrează în Italia pot obține pensie cu doar cinci ani de contribuții. Există însă mai multe condiții care trebuie îndeplinite.

Cetățenii români care lucrează sau au activat în domeniul casnic din Italia, printre care menajerele, bonele, asistentele familiale, pot obține pensie cu doar cinci ani de contribuții a sistemul de asigurări sociale, relatează rotalianul.ro. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, informează La legge per tutti.

Pensia pentru limită de vârstă, cu cinci ani de contribuții, nu poate fi obținută la 67 de ani, vârsta obișnuită de pensionare pentru femei cât și pentru bărbați, ci începând cu vârsta de 71 de ani.

Astfel, conform sursei citate, ca să se pensioneze cu cinci ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Perioada lucrată în străinătate se ia în calcul

Cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

Atunci când o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță.

Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu contract de muncă.

Cel puțin 15 ani, stagiu minim de cotizare în țara noastră

În România, stagiul minim de cotizare este de cel puțin 15 ani pentru ieșirea la pensie atunci când  solicitantul îndeplinește condițiile de vârstă.

Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie. Pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv.

De asemenea, cetățenii români pot depune dosarul de pensionare în statele în care au lucrat, inclusiv cu documentele din România pentru perioada în care au lucrat și în țară.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre