Simona Ionescu / Redactor Șef

Români atacați în Spania. ”Plecați în țara voastră nenorocită!”

Români atacați  în Spania. ”Plecați în țara voastră nenorocită!”
Un grup xenofob de extremă dreapta a distrus un bar gestionat de români la Madrid. „Plecați în țara voastră nenorocită!”, au scris atacatorii pe o tablă.

Extremisumul și rasismul fac tot mai multe victime. Un grup xenofob de extremă dreapta a distrus un bar gestionat de români la Madrid.

Români atacați de extremiști, în Spania

Actele violente ale grupurilor de extremă dreaptă din Spania devin din ce în ce mai dese. Duminică (26 iulie), proprietarii unui bar și-au găsit localul distrus, așa cum se arată în imaginile de pe Twitter furnizate de El Plural.

Atacul a avut loc la Madrid, în Barul Valencita, situat pe Avenida de Badajoz. Cei care gestionează barul sunt români și este în afara oricărui dubiu că atacul a fost rasist.

În afară de distrugerea localului, atacatorii au scris pe o tablă pe care se anunță produsele oferite: „Iros a vuestro puto pais”, („Plecați în țara voastră nenorocită”), cel mai clar semn al intenției xenofobe al celor care au comis aceste fapte.

Un rezident din cartierul în care se află acest local a distribuit imaginile pe rețelele de socializare și a denunțat faptele asigurând că „Acesta este rasism. La aceasta duce discursul partidului Vox”.

Români atacați de extremiști. Spaniolii sunt îngrijorați

Textul de pe twitter a fost distribuit de jurnalista Carme Chaparro, care a denunțat „dezgustul” de „ura față de cei care vin din afară” și i-a încurajat pe fanii săi să se oprească lângă locul respectiv, chiar dacă doar pentru o cafea . „Nu putem tolera așa ceva”, a insistat ea. “Hai să-i ajutăm. Sunt la fel de spanioli ca noi.”

Iñaki Gurtubai, viceprimar din Vitoria, capitala Țării Bascilor, a avut o exprimare rasistă, vorbind într-o reuniune municipală, discutând de un contract neplătit.

“Ce vreți? Să trimit o bandă de români să mă plătiți?” (“¿Qué quiere usted? ¿Que les mande una cuadrilla de rumanos para que me paguen?”.

Consilierul pentru Buget și al patrulea viceprimar al Capitalei, Iñaki Gurtubai (PNV), a răspuns cu această afirmație despre cetățeni ai unei țări a Uniunii Europene, înaintea unei interpelări a EH Bildu (Euskal Herria Bildu, coaliție de partide fondată în 2012) despre situația unor stații de transport public, scrie eldiario.es.

Spre surprinderea celor care au participat la întâlnirea telematică, Gurtubai a explicat în acest fel care este starea contractului pentru amenajarea stațiilor: “Mă enervez. Ce vreți să fac? O companie ne datorează un milion și depune un recurs judiciar. Ce vreți, să trimit o bandă de români să mă plătească? “

Surse ale echipei lui Gurtubai au indicat că biroul municipal a recunoscut „rapid” „greșeala”. “Într-un exces verbal, a folosit o expresie nefericită. Îi pare rău. Nu are intenția de a jigni pe nimeni”, au indicat ei, scrie ziarulromanesc.es.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre