Simona Ionescu / Redactor Șef

România, lovită de ger polar. Când revine vremea bună în București

România, lovită de ger polar. Când revine vremea bună în București
Dacă până acum românii s-au bucurat de vreme nesperat de caldă, vremea întoarcă foaia. În perioada 8-14 ianuarie o masă de aer rece intră în România, și va instala gerul.

S-a dus cu vremea bună. Specialiștii anunță trei zile de cod galben de vânt, ploi, ninsori și viscol pentru jumătatea de est a Munteniei, dar și pentru Moldova și Dobrogea. Nu ne va ocoli nici gerul.

Ger de până la -20 de grade

Situația va fi și mai complicată în nordul, centrul și estul țării, unde, spune specialiștii ANM, gerul va ajunge chiar și la -20 de grade Celsius. Acest lucru se va întâmpla începând cu ziua de marți, când temperaturile vor deveni negative și vor fi cuprinse între -8 și 0 grade Celsius. Nopțile însă vor fi geroase în toată țara.

Precipitații în toată țara și vând puternic

Iar precipitațiile se vor extinde în toate regiunile din țară. ”Aria precipitațiilor va fi în extindere în toate regiunile. Duminică vor fi mai ales ploi, apoi treptat vor predomina ninsorile, iar în Oltenia și Muntenia local se vor acumula 15…30 l/mp. Pe alocuri se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 45…50 km/h”, se arată pe site-ul ANM.

Vine gerul!

Când se va încălzi vremea

În intervalul cuprins între 8-15, temperaturile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice în toată România, iar în regiunile nord-estice și sud-estice, abaterea termică negativă va fi mai accentuată.

„Întreaga săptămână practic, până pe 15 ianuarie va fi caracterizată de un regim de temperaturi sub medie, cu cele mai mari abateri negative în special în partea de est și sud est a țării, și vorbim în medie de valori mai coborâte decât ar fi normal cu 10 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Antena 3. Vremea va deveni mai blândă pe 21 și 22 ianuarie, când maximele vor ajunge la valoarea de 7 grade Celsius.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre